Risico's
- OVERLAST
Meerdere onderzoeken laten zien dat geluidsoverlast schadelijk is voor de gezondheid, en dat onderbreking van de slaap door geluidsoverlast extra ongezond is. - VOLKSGEZONDHEID
Onderzoek naar ultrafijnstof laat een direct verband zien tussen de uitstoot van vliegtuigen en de gezondheid van omwonenden van een vliegveld
- NATUUR EN KLIMAAT
Luchtvaart draagt substantieel bij aan CO2-uitstoot en andere broeikas-gassen
Experts zien geen heil in elektrisch vliegen voor serieus personen-vervoer
Het produceren van synthetische kerosine is erg duur, in combinatie met goedkope tickets niet haalbaar - VEILIGHEID
Lelystad Airport ligt vlak bij meerdere natuur en vogelreservaten, het risico van 'birdstrike' is in dit gebied aanzienlijk.
- FINANCIEEL
Het is bijna onmogelijk om Lelystad Airport rendabel te krijgen
Een groot risico is de "sunk Cost" valkuil; gedane investeringen rechtvaardigen nooit een beslissing
Geluidsoverlast
Met het bekend worden van de aanvliegroutes voor Lelystad Airport ontstonden bij omwonenden in de wijde regio ook grote zorgen over geluidsoverlast. Meer over het schadelijke effect van geluidsoverlast op gezondheid is te vinden op deze pagina.
Vanuit de overheid en het ministerie en Schiphol wordt steevast beweerd dat het met de geluidsoverlast van Lelystad Airport wel mee valt. Bij bestudering van de stukken die hieraan ten grondslag liggen, blijkt dat er structureel wordt uitgegaan van veel minder geluidshinder dan realistisch te verwachten is. Berekeningen blijken onjuist, er wordt bewust gebruik gemaakt van verouderde rekenmethodes en het werkelijk gemeten geluid blijkt steevast hoger dan de berekende geluidsoverlast. Ook met de zgn 'belevingsvlucht', bedoeld om een realistische indruk te geven van de te verwachten geluidsoverlast, bleek van alles mis. Uiteraard bleek de daadwerkelijke geluidsoverlast substantieel groter. Lees hier het rapport van Leon Adegeest van SATL: "Analyses Belevingsvlucht".
Tot op de dag van vandaag blijven de geluidsberekeningen zeer discutabel. Zo blijken de berekeningen niet extern gevalideerd en is geen optelsom gemaakt met de bestaande geluidsoverlast. Alle listen worden uit de kast getrokken om de geluidsoverlast te bagatelliseren.
Mocht Lelystad Airport open gaan, dan krijgen omwonenden in de verre omtrek van de vliegroutes te maken met aanzienlijke en almaar groeiende (door continue groei van aantal vliegbewegingen) geluidsoverlast. Een schrikbeeld voor velen.
De feiten over geluidsoverlast:
- Ruim 1 miljoen mensen wonen onder de laagvliegroutes en zullen geconfronteerd worden vlieglawaai dat kan oplopen naar meer dan 65 dB (decibel);
- Het voorlopige doel is 45.000 vluchten per jaar en met vliegtijden tussen 06.00 uur en 00.00 uur betekent dat gemiddeld elke 8 à 9 minuten een laagvliegend vliegtuig;
- Het ministerie en Schiphol berekenen geluidsoverlast in plaats van meten. De geluidsberekeningen in de diverse rapporten blijken keer op keer te laag uit te vallen;
- Ook uit geluidsmetingen tijdens een zgn belevingsvlucht (een Boeing vloog de toekomstige laagvliegroutes) in 2018 bleek dat het werkelijk gemeten geluid op alle meetpunten aanzienlijk hoger ligt dan het berekende geluid;
- De geluidsberekeningen blijven uiterst discutabel. Zo ontbreekt de cumulatie van vliegverkeer Lelystad èn Schiphol, noodzakelijk voor een volledig beeld. Zo bleken de berekeningen niet extern gevalideerd (terwijl dat wel was toegezegd aan de Kamer) en wordt bewust gebruik gemaakt van verouderde rekenmethodes;
- Waarom geluidsmetingen geen samenhang met de mate van geluidsoverlast laten zien lees je hier;
- Het ministerie van I&W en Schiphol beweren graag dat opening van Lelystad Airport per saldo leidt tot minder geluidshinder in Nederland. Dit is helaas een list. Mocht Lelystad Airport openen, dan zal de geluidsoverlast, óók voor omwonenden van Schiphol, toenemen.
- Lees op deze pagina het effect van geluidsoverlast en slaapverstoring op de gezondheid
- Lees op deze pagina de berekeningen die aantonen dat "stillere vliegtuigen" nog net zoveel geluid produceren
Wat kan je qua geluidsoverlast verwachten?
De meest gestelde vraag is wel: Wat kan ik verwachten aan geluidsoverlast? Zoals in de feiten aangegeven, is het voorlopige (let wel: voorlopig, want het aantal van 100.000 is ook al gevallen ...) doel: 45.000 vliegtuigen. Dat betekent 7 tot 8 vliegtuigen per uur.
De geluidsoverlast is afhankelijk van vele factoren. Oa. het type vliegtuig, de belading, of het vliegtuig horizontaal vliegt, stijgt of daalt en uiteraard: de vlieghoogte. Ook is de geluidshinder anders overdag dan 's nachts en anders in open landelijk gebied dan in dicht bebouwd gebied.
Marjolein Arissen van HoogoverWezep schreef een goed artikel, waarin ze haar ervaringen beschrijft. Lees het artikel hier.
Wil je een idee van geluidsoverlast van vliegtuigen op 1800 meter hoogte? Zo laag komen ze over van en naar Lelystad Airport. Bekijk dan het filmpje.
Verder interesante links tav geluidsoverlast
Nationale Ombudsman: 'Gesprek over regierol minister I&W rond meldingen geluidsoverlast vliegvelden'
Februari 2020: Vanwege het uitblijven van enige reactie van de minister van I&W, herhaalt de Nationale Ombudsman zijn oproep. Lees hier meer.
Nationale Ombudsman: 'Ik wil met de minister van I&W in gesprek over de rol van de overheid bij de behandeling van meldingen over geluidsoverlast van vliegverkeer.'
Juli 2020. De Nationale ombudsman wil met de minister van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek over de rol van de overheid bij de behandeling van meldingen over geluidsoverlast van vliegverkeer. De impact van deze geluidsoverlast kan voor omwonenden groot zijn. Over de overlast spelen al jarenlang discussies. Lees hier meer.
De Stentor: 'Opnieuw twijfels over de geluidsberekeningen van Lelystad Airport'
Oktober 2019. Er is wederom twijfel gerezen over de mate van geluidsoverlast die vliegtuigen van en naar Lelystad Airport in de toekomst veroorzaken. Zowel partijen in de regering als de oppositie eisen opheldering van minister Cora van Nieuwenhuizen. Ze vrezen fouten in de geluidsberekening. Lees hier het hele artikel.
RTVOost: 'Heeft minister de Kamer onjuist geïnformeerd over geluidsberekeningen Lelystad Airport?'
Oktober 2019. Regerings- en oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Cora van Nieuwenhuizen over de geluidberekeningen voor Lelystad Airport. Ze willen weten of de berekeningen wel voldoen aan de wettelijke rekenvoorschriften. Lees het hele artikel hier.
Geluidsdeskundige dr. ing. P. Sijtsma: 'Waarom de geluidsberekeningen van Lelystad Airport niet deugen'
Mei 2019. De geluidsniveaus in de MER-rapporten voor Lelystad Airport zijn berekend met het Nederlandse Rekenmodel (NRM). De invoergegevens hiervoor bevatten een aantal onjuistheden. Bovendien ontbreken in NRM recente wetenschappelijke ontwikkelingen, die wel geïmplementeerd zijn in de nieuwere Doc29 methode. Bij elkaar geeft dit een veel te rooskleurige voorstelling van zaken, waarop geen besluitvorming over Lelystad Airport mag worden gebaseerd. Lees hier het hele artikel.
NOS: 'Gegoochel met cijfers geluidsoverlast Lelystad Airport'
November 2018. De berekeningen van vliegtuiglawaai rond Lelystad Airport kunnen niet kloppen, schrijven geluidsingenieurs in een rapport. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) baseert zich op ondeugdelijke informatie bij beslissingen rond Lelystad Airport. Dat zeggen de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) op basis van het onderzoek. Lees hier het hele artikel.
SATL: "Analyses Belevingsvlucht" door dr. ir. Leon Adegeest
December 2018. Het betreft een kritische analyse van de rapporten “Onderzoek geluidmetingen belevingsvlucht Lelystad Airport”, To70 en “Contra-expertise Geluid Belevingsvlucht”, DGMR (beiden oktober 2018). Conclusies: De rapportages van To70 en DGMR zijn incompleet en geven een onjuist beeld van de resultaten. Er zit wel degelijk een fout in de invoer van het rekenmodel en dat de door de Minister gehanteerde verklaring, dat het binnen de ‘bandbreedte’ valt, onjuist is. Lees het rapport hier.
NU.nl: 'Minister gaat extra geluid onderzoeken'
Juli 2018. Het vliegtuig dat onlangs een belevingsvlucht uitvoerde rond Lelystad Airport heeft meer geluid gemaakt dan vooraf was berekend. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laat daar onderzoek naar doen. Ze zal ''deskundigen vragen naar een verklaring hiervoor''. Lees hier het hele artikel.
EenVandaag: 'Geluidsoverlast Lelystad Airport fors onderschat'
Oktober 2017. Geluidsoverlast veroorzaakt door de toekomstige vliegroutes van en naar Lelystad Airport, wordt fors onderschat. De gegevens waarmee de overlast is berekend kloppen niet en er is gebruik gemaakt van onrealistische aannames. Dit blijkt uit onderzoek van de actiegroep HoogOverijssel. Bekijk hier het item op 1Vandaag.
De Stentor: 'Dalfser 'pitbull' Adegeest zit Dijksma dwars over vlieglawaai'
Oktober 2017. Staatssecretaris Dijksma geeft toe dat er fouten zijn gemaakt in het geluidsonderzoek naar Lelystad Airport, waardoor het Oosten mogelijk meer herrie wacht. Zonder Leon Adegeest (51) uit Dalfsen waren deze fouten waarschijnlijk nooit aan het licht gekomen. Lees hier het hele artikel.
SATL/ Dr. ir Leon Adegeest: 'Analyse van de geluidstudie voor Lelystad Airport'
Augustus 2017. Door dr. ir. L. Adegeest is een analyse gemaakt van het deelonderzoek geluid zoals dat bij het MER gevoegd is (versie 1.3 d.d. 27 juli 2017). Deze analyse is gebaseerd op de gegevens zoals die in het deelonderzoek geluid en andere openbare informatie (bijvoorbeeld zoals gepubliceerd door de Alders Tafel) terug te vinden zijn: Download het document hier.
Plus een toelichting op de constatering dat de voor Lelystad Airport gehanteerde methode verouderd is en bovendien verkeerd is toegepast. Download het rapport hier
Gezondheid
Als het gaat over de gezondheid van mensen in combinatie met vliegtuigen en luchtverkeer gaat het grofweg over twee zaken:
- Het geluid dat vliegtuigen produceren
- De uitstoot, de uitlaatgassen van vliegtuigen
Beide zaken kunnen op meerdere vlakken onze gezondheid in gevaar brengen
De Feiten:
- Vliegverkeer draagt bij aan luchtvervuiling door uitstoot van fijnstof, ultrafijnstof en stikstof en draagt bij aan ozonvorming in de atmosfeer. Blootstelling aan luchtvervuiling levert belangrijke gezondheidsschade op.
- RIVM - onderzoek: De gezondheid van kinderen in de buurt van vliegvelden wordt aantoonbaar aangetast door de uitstoot van ultrafijnstof van vliegtuigen
- Lelystad Airport kan alleen aan norm fijnstof voldoen als adviesnorm WHO niet worden toegepast!
- (ultra)fijnstof in de media
- Slaapverstoring door vliegtuiggeluid effect op gezondheid
- Normen WHO - geluid ivm gezondheidsschade
Geraadpleegde experts:
Msc S. Botschuijver
- Moluculair bioloog
drs L. Beijderwellen
- Huisarts
Uitstoot van vliegtuigen
Onderstaande tabel geeft een overzicht van schadelijke uitstoot van vliegtuigen en de effecten daarvan op mensen.
Uitleg over fijnstof en ultrafijnstof
Samenvatting van de informatie over fijnstof uit het rapport Laagvliegroutes Lelystad Airport slecht voor de gezondheid van Drs L. Beijderwellen en Msc S. Botschuijver.
Fijnstof, Wat is het?
De lucht die we inademen bevat naast zuurstof en andere stoffen ook hele kleine deeltjes. Deze piepkleine deeltjes worden fijnstof genoemd. Fijnstof is onderdeel van luchtvervuiling. De deeltjes bestaan voornamelijk uit giftige stoffen als zwaveldioxide, ammoniak en koolstof. Deze kleine deeltjes worden ingedeeld in drie maten en de allerkleinste kleine deeltjes noemen we ultrafijnstof. Ultrafijnstof is er altijd en komt voor een deel van nature voor door natuurlijke chemische processen als actieve vulkanen.
Het grootste deel van het ultrafijnstof om ons heen komt van vervoersmiddelen zoals vliegtuigen, auto’s en schepen. Maar ook thuis ontstaat er ultrafijnstof bijvoorbeeld door het koken of door het branden van een openhaard. Het meeste fijnstof blijft vaak dicht bij de bron, bij snelwegen tot zo’n 200 meter er van af. Het piepkleine ultrafijnstof van snelwegen zit kilometers verderop nog in de lucht.
Je ademt de fijnstof deeltjes in en die komen terecht in je longen. Als ze klein genoeg zijn, zoals de ultrafijnstof deeltjes, dan komen ze via je longen terecht in je bloed en zo in andere organen als je lever of in je hersenen. Uit onderzoek op ratten blijkt dat een deel van de ultrafijnstof deeltjes via de slijmvliezen van de neus (van een rat) diep in de hersenen (van een rat) terecht komen en daar ontstekingen veroorzaken. Het verdere onderzoek hiernaar loopt nog.
Fijnstof heeft een bewezen negatieve invloed op het ontstaan van hart- en vaatziekten, longkanker en ziekten van de hersenen. Inademing van fijnstof geeft direct een slecht effect op je hartslag, bloeddruk en bloedvaten. Vooral mensen met al een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen en mensen met een chronische ziekte, zijn nog eens extra kwetsbaar voor deze luchtvervuiling. Op vliegvelden is een gevaarlijk hoge hoeveelheid ultrafijnstof te vinden.
Download de uitgebreide pdf of de samenvatting
LelystadAirportgezondheid & Samenvatting-LelystadAirportgezondheid
RIVM onderzoek
Op 27 juni 2019 publiceerde het RIVM haar eerste resultaten van het onderzoek naar het effect van ultrafijnstof op de gezondheid van kinderen in de regio Schiphol.
De resultaten zijn alarmerend. Er is een rechtstreeks verband aangetoond tussen de gezondheidsklachten en verminderd long-functioneren en de hoeveelheid ultrafijnstof in de lucht.
Bij schoolkinderen;
Blootstelling aan UFP (Ultra Fine Particles, Ultrafijnstof) hing samen met een toename in luchtwegklachten en gebruik van luchtwegverwijdende medicatie bij kinderen. Dit gold zowel voor totaal UFP, voor UFP voornamelijk afkomstig van vliegverkeer, als voor UFP voornamelijk van wegverkeer. De frequentie van een aantal luchtwegklachten was circa 20-70% hoger wanneer een dag met een lage en een dag met hoge blootstelling wordt vergeleken.
Een toename van 70% betekent dat als op een dag met een lage blootstelling bijvoorbeeld 10 kinderen last hebben van een piepende ademhaling, op dag met hoge blootstelling 17 kinderen last hebben.
Bij gezonde volwassenen;
Blootstelling aan UFP hing samen met een afname van een aspect van de longfunctie (FVC) en een verlenging van de hersteltijd na een hartslag (QTc interval van het ECG).
Dit zijn relatief kleine veranderingen die, onder de aanname dat een persoon er snel weer van herstelt, niet direct klinisch relevant zijn. Het betreft hier echter gemiddelde veranderingen, die worden waargenomen na een eenmalige blootstelling van 5 uur bij jonge, gezonde volwassenen.
Conclusie
Hoewel de gevonden kortdurende veranderingen in longfunctie (kinderen & volwassenen) en hartfunctie (volwassenen) relatief gering zijn op basis van een groepsgemiddelde, kunnen ze voor gevoelige individuen groter zijn.
Ultrafijn stof rondom Schiphol heeft een negatief effect op gezondheid
Lees het artikel hierover op RIVM
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2021/09/15/risicos-van-ultrafijnstof-in-de-buitenlucht
2021 Gezondheidsraad: Risico’s van ultrafijnstof in de buitenlucht
De Gezondheidsraad doet daarom verschillende aanbevelingen om de uitstoot van ultrafijnstof door bijvoorbeeld weg- en vliegverkeer en industrie te beperken. Ook adviseert de Gezondheidsraad structurele monitoring van de ultrafijnstofconcentraties in Nederland. Lees het advies en onderliggende documenten hier.
Lelystad Airport kan alleen aan norm fijnstof voldoen als adviesnorm WHO niet worden toegepast!
Uit de MER blijkt dat Lelystad Airport alleen kan voldoen aan de normen voor fijn stof wanneer de advies-normen van de World Health Organization [4] niet worden toegepast. Alleen als de minder strenge Nederlandse normen [3] worden toegepast, blijven de concentraties fijn stof PM10 en PM2.5 binnen de normen. Daarbij is meegerekend dat er een forse toekomstige afname van de achtergrondemissie van fijn stof verwacht wordt. Deze afname wordt volledig tenietgedaan door het Lelystad vliegverkeer.
Download het artikel "Analyse van MER-Lelystad Airport- Fijn en ultrafijn stof" 4-9-2017
Verder in de media over (ultra)fijnstof:
Grondpersoneel Schiphol kampt met long- en hartproblemen ‘door ultrafijnstof op platform’
16-12-2019 Bij een meldpunt van vakbond FNV zijn in een week tijd honderden klachten binnengekomen van werknemers op Schiphol die kampen met gezondheidsproblemen. Het gaat om personeel dat op het platform werkt en daar geregeld in de lucht staat van de vliegtuigmotoren.
Lees het artikel in de Volkskrant hier.
Hoge gezondheidsrisico's door vervuilde lucht rond Amsterdam en Schiphol
Jaarlijks overlijden 10.000 tot 15.000 Nederlanders aan de gevolgen van vieze lucht en herrie. Vooral rond Schiphol en Amsterdam zijn de gezondheidsrisico's hoog, meldt RTL Nieuws op basis van gegevens van het RIVM. lees het artikel hier
Reportage van de Monitor over fijnstof en vliegtuigen
29 mei 2018 Link: Ultrafijnstof gezondheid en vliegverkeer
In beeld gebracht
In de documentaire van Rob de Wind geeft drs. L Beijderwellen een heldere uitleg over wat geluid en (ultra)fijnstof doen met je lichaam. En wat de consequenties zijn van Lelystad Airport op de gezondheid.
Geluid van vliegtuigen
Onderzoek naar de effecten van vliegtuiggeluiden op slaap
In december 2020 verscheen "Geluidhinder en Slaapverstoring van vliegverkeer in de wijde omgeving van luchthaven Schiphol" - Verdiepende studie naar de relatieve hoogte en oorzaken van ernstige geluidhinder en ernstige slaapverstoring van vliegverkeer van en naar de luchthaven Schiphol, in de GGD- regio’s rondom de luchthaven. Het is duidelijk dat de overlast rondom Schiphol fors is in sommige gemeenten ervaart zelfs meer dan 10% van de 'onderwonenden' overlast. Vele factoren bepalen de overlast, het tijdstip, de route de dreiging van laag overvliegen, de geluidspiek in rustigere omgeving leidt eerder tot slaapverstoring (dan lijkt de belasting in het totaal niet hoor doordat er wordt gerekend met gemiddeld geluid over 24 uur Lden) dat de slaapverstoring effect heeft op de gezondheid.
Overlast die als meest storend wordt ervaren is slaapverstoring vroeg in de ochtend tussen 05:00 en 07:00 uur.
Dit is met het oog op de openingstijden van Lelystad Airport wat om 06:00 in de ochtend wil starten met vliegen een zorgelijke vinding. Temeer omdat het zal gaan om alle dagen van de week en zeker in het weekeinde wanneer mensen zouden moeten uitrusten, zullen juist de vakantievluchten vroeg vertrekken. Download het onderzoek hier.
In 2002 is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van vliegtuiggeluiden op de kwaliteit van slaap en op de effecten die dit op het lichaam heeft. Het onderzoek is uitgevoerd door TNO ism RIVM.
Zij concluderen dat: zelfs lage maximale geluidsniveaus al een objectief meetbaar effect hebben op motorische onrust tijdens de slaap. Lees het onderzoek hier.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat geluidsoverlast door vliegtuigen eveneens bijdraagt aan concentratieproblemen, leerproblemen bij kinderen en stemmingsstoornissen.
Nieuwe richtlijnen WHO 2018 geluidsbelasting mensen
De WHO (World Health Organization) publiceerde in oktober 2018 nieuwe richtlijnen voor omgevingsgeluid om daarmee gezondheidsproblemen te voorkomen.
In hun publicatie schrijven zij dat recent onderzoek aantoont dat omgevingsgeluid (verkeer, bedrijven, vliegtuigen etc.) oorzaak kan zijn van meerdere gezondheidsproblemen.
Een teveel aan geluid heeft effect op de stresshormonen (zonder dat je dat voelt) die weer aan de grondslag kunnen liggen van verhoogde bloeddruk, hart- en vaatproblemen en stofwisselingsproblemen.
Doel van de publicatie is dat beleidsmakers hun inwoners hiertegen beschermen. Lees hier de richtlijnen van de WHO.
Lees ook: Why noise pollution is bad for your heart
Over de relatie tussen hartproblemen en geluidsoverlast.
https://www.bbc.com/future/article/20210315-why-noise-pollution-is-bad-for-your-heart
Twee levensgrote problemen spelen op dit moment een belangrijke rol in Nederland.
CO2-uitstoot:
In 2016 heeft Nederland het klimaatakkoord van Parijs ondertekend met als doel het opwarmen van de aarde tegen te gaan door een reductie van 40% de uitstoot van broeikasgassen te realiseren.
In dit licht is het openstellen van Lelystad Airport een stap de verkeerde kant op, opening leidt hoe dan ook tot extra uitstoot van broeikasgassen.
Stikstof Problematiek:
Nederland heeft ondanks dat de schadelijke effecten op de natuur in ons land al jaren zichtbaar zijn en ondanks dat er vanuit de Europese Unie grenzen gesteld zijn aan de uitstoot van stikstof niets kunnen/willen uitvoeren om de uitstoot te verminderen, sterker nog, de uitstoot stijgt nog steeds. Voor Lelystad Airport is dit een heel groot dossier omdat er met de cijfers geknoeid blijkt te zijn.
Is de uitstoot van stikstof door vliegtuigen verwaarloosbaar? Onderzoek uit door de TU-Delft uit 2021 komt tot andere conclusies, lees hier het onderzoek.
(klik op blauwe balk om het dossier te openen)
Stikstof en Lelystad Airport in een notendop
- Wat is het probleem
- Verkeer, boeren, industrie, wie stoot wàt uit?
- Stikstof en Lelystad Airport
- Advies Commissie Remkes
- 70% van de stikstofuitstoot wordt ondanks EU richtlijn niet meegenomen
- STIKSTOF-GATE: 'rekenfouten', rekentrucs, sjoemelen & aangifte
- De diepte in: Leon Adegeest legt uit. Alle ins en outs in 4 video's
Wat is het probleem?
- Er is teveel stikstof in de natuur gekomen en dit is schadelijk voor de natuur/biodiversiteit
- Natura-2000 gebieden worden vanuit Europa beschermd; Nederland heeft een instandhoudingsplicht
- We mogen geen extra stikstof uitstoten; sterker nog: het moet minder
- PAS-regeling: groei en bouw is mogelijk door compensatie-belofte in toekomst
- Raad van State blokkeert PAS --> Bouwstop
Wie stoot wat uit?
Stikstof (N2) is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is.
Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu, maar er zijn verbindingen van stikstof in de lucht die wel schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu.
Dit zijn stikstofoxiden (NOx, een verbinding van stikstof en zuurstof) en ammoniak (NH3, een verbinding van stikstof en waterstof).
Stikstof en Lelystad Airport
- Als er wordt gevlogen wordt kerosine verstookt en komen er stikstofoxiden vrij
- Wegverkeer naar het vliegveld stoot ook extra stikstofoxiden uit
- Er wordt laag over natuurgebieden gevlogen die al overbelast zijn
- Stikstofberekeningen voor Lelystad Airport zijn structureel te laag berekend
- Tegen de richtlijnen van Europa in telt Nederland de uitstoot van de luchtvaart boven de 900 meter niet mee
- En dat terwijl onderzoek aantoont dat 70% van de stikstof neerslaat van boven de 900 meter
Ministerie I&W en Schiphol berekenen dat natuurvergunning voor LA niet nodig is
Volgens de berekeningen in de MER (Milieu Effect Reportage) was de stikstofdepositie van het vliegveld met 45.000 vliegbewegingen minder dan 1 mol/ha/jaar en dat was onder de drempel waarvoor je een vergunning moest aanvragen.
Op deze manier kon het vliegveld zonder lang vergunningstraject worden geopend.
Rekenfouten
Wat bleek het geval? De berekeningen in de MER klopten helemaal niet!
Leon Adegeest van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) had de tijd genomen om de cijfers na te rekenen en begreep niet waarom hij op een véél hogere stikstof depositie uitkwam. Na enig speurwerk kwamen twee grote fouten naar voren:
- Stikstof uit een vliegtuig komt uit de motoren, die het naar achteren uitstoten. Omdat het vliegtuig snel voorwaarts beweegt verspreid het zich op die hoogte en koelt direct af.
In de MER is de uitstoot berekend alsof het uit een schoorsteen komt en dan ook nog eens alsof die gassen zo heet zijn dat de totale warmte inhoud ervan overeenkomt met 12x alle energiecentrales van Nederland (43Megawat). Op die manier zou de uitstoot recht en ver omhoog gaan en zich daarna over een veel groter gebied verspreiden ---> en dus niet op de onderliggende kwetsbare natuur! De stikstof komt met deze berekening tot ver buiten Nederland terecht.Lees de pdf waarin dr. ing. Leon Adegeest alles op een rij zet:
Aerius-warmte-inhoud-gesjoemel-stikstof-depositie - Niet alle wegen naar het vliegveld waren meegenomen in de berekening, een heel belangrijke route naar het vliegveld de Ganzenweg was buiten beschouwing gelaten.
... en toen?
--> 4 december 2019 besteedde 1VANDAAG de uitzending aan deze grote fouten, zie deze link en bekijk het filmpje. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/opnieuw-ontdekt-leon-adegeest-fouten-in-milieurapport-lelystad-airport-het-is-je-reinste-oplichter/
De Minister wilde niet reageren op de bevindingen
--> 15 januari 2020 de Commissie Remkes komt met adviezen voor de luchtvaart en stikstof uitstoot, conclusie: 1. Er mag geen extra stikstof meer worden uitgestoten (als de luchtvaart wil groeien zal ze moeten compenseren (extern salderen) of met betere brandstof of techniek minder uitstoten. 2. De bevindingen van Leon Adegeest moeten worden beoordeeld. (zie dit bericht: https://satl-lelystad.nl/2020/01/15/duidelijk-rapport-terechte-adviezen/)
--> 31 maart 2020 Commissie mer en RIVM stellen SATL in gelijk: Stikstofberekeningen Lelystad Airport onjuist! https://satl-lelystad.nl/2020/03/31/commissie-m-e-r-en-rivm-stellen-satl-in-gelijk-stikstofberekeningen-lelystad-airport-onjuist/
--> 7 maart 2022 In een kamerbrief laat Minister van Natuur en Stikstof weten dat op basis van fouten in de berekening van de stikstof depositie, de natuurvergunning voor Lelystad Airport NIET kan worden toegekend op basis van de vrijstelling voor PAS-melders zoals eerder werd gesuggereerd. Lelystad Airport zal dus gewoon een natuurvergunning moeten aanvragen en daarvoor aantonen dat zij de stikstofdepositie veroorzaakt door het voorgenomen aantal vliegbewegingen van 45.000 teniet kunnen doen door eventueel een heel flink aantal boeren uit te kopen... Lees hier het uitgebreide verhaal in de Stentor
Download hier de brief van de Minister aan de Tweedekamer
70% van de uitstoot van vliegtuigen wordt ondanks richtlijnen van EU en advies Remkes NIET meegenomen
De uitstoot en en depositie van vliegtuigen is veel groter dan waar de Nederlandse overheid mee rekent (lees mee WIL) rekenen.
Het vliegverkeer draagt voor slechts in kleine mate bij aan het stikstofprobleem, wordt Nederland voorgespiegeld. Maar dat is feitelijk niet zo. Op papier wordt alleen de uitstoot bij starten, landen en taxiën meegenomen. Uitstoot boven de 900 meter wordt niet meegerekend, sterker nog, het ministerie weigert zelfs in beeld te brengen om hoeveel emissies het überhaupt gaat. Terwijl Europa dit wel van haar lidstaten vraagt. Bijna elk land doet dit (al jaren) op twee na. Nederland is een van de weigeraars, met als gevolg structurele onderrapportage van de uitstoot. Ook was het advies van Remkes ondubbelzinnig duidelijk: alle uitstoot van de luchtvaartsector dient meegenomen te worden in de berekeningen, en dus ook de uitstoot boven de 900 meter. Immers, alle sectoren moeten bijdragen aan de oplossing.
Onderzoek van de TU Delft bracht de totale uitstoot van Luchtvaart in beeld en concludeerde dat 70% van de uitstoot van vliegtuigen niet wordt meegenomen. Dit laat zien dat het totale aandeel van de luchtvaart een stuk groter is wat consequenties moet hebben voor de (aanvraag van) de natuurvergunning. Download het onderzoek met alle cijfers hier: TU-Delft-Quantifying-the-impact-of-aviation-emissions
Tot in de top van het ministerie is men overtuigd dat deze uitstoot niet hoeft te worden meegenomen, lees het artikel hierover met uitspraken van DG-Luchtvaart.
Nederland negeert Europese richtlijnen waar uitdrukkelijk wordt benadrukt om alle uitstoot van vliegtuigen mee te nemen en uiteraard die van boven de 900 meter (300 voet) eveneens, zie afbeelding:
Daarnaast heeft Johan Remkes nog eens bekrachtigd en geadviseerd om deze uitstoot mee te nemen (nota bene op pagina 2 van zijn advies over de luchtvaart).
Download en lees het volledige advies van de Commissie Remkes over de luchtvaart hier: PDF advies Luchtvaartsector
Lelystad Airport kan niet zomaar open
De uitstoot en daarmee de berekende depositie, valt ruim boven de drempelwaarde waaronder geen vergunning nodig was en dus is voor het vliegveld een natuurvergunning nodig.
Rekenen naar een gewenste uitkomst
Naar aanleiding van de gevonden rekenfouten, die zó groot waren en zó in het voordeel uitvielen om een versneld traject in te kunnen zetten en een vergunningstraject te ontlopen, is onderzocht hoe deze fouten hebben kunnen ontstaan, reconstructie leverde het volgende op:
- In de eerste versie van de MER in 2014 was wél een vrij hoge waarde van de stikstof depositie was berekend.
- Na het verschijnen van dat rapport is er brief gegaan van een ambtenaar van het ministerie naar de directie van Schiphol dat die berekeningen niet kùnnen kloppen en dat ze gehoord hadden dat de waarden veel lager zouden moeten zijn.
- Enkele dagen later verscheen er een nieuw rapport met daarin zo'n lage waarde dat er geen vergunning meer hoefde te worden aangevraagd.
SATL doet aangifte
Bovenbeschreven bevindingen vormden de druppel die de emmer deed overlopen. In het traject rond de opening van Lelystad Airport leert de ervaring dat er steeds weer naar een gewenst resultaat wordt toegerekend of beargumenteerd. Ook het frustrerende proces vol tegenwerking vormde een zware teleurstelling voor de betrokkenen.
Eerder werd al de geluidsbelasting structureel omlaag gerekend. De schadelijke effecten van Ultrafijnstof zijn door het RIVM reeds aangetoond maar de overheid past haar beleid niet aan.
Met deze bevindingen erbij is het geloof in de goede intenties en de 'per ongeluk' ontstane rekenfouten verdwenen.
SATL doet aangifte tegen betrokken ambtenaren, de initiatiefnemer (Schiphol groep) en een aantal betrokken onderzoeksbureaus die o.i. ook willens en wetens halve en hele onwaarheden hebben gepresenteerd van de volgende strafbare feiten:
- Valsheid in geschrift; De gebruikte 43MW warmteinhoud + geen juiste modellering wegverkeer is onjuist; Bij juist gebruik zou men niet onder de drempelwaarde voor het aanvragen van een vergunning uitkomen.
a. Óf de rapporten zijn vals, want je kunt al rekenend niet zo laag uitkomen.
b. Óf wat over de rapporten wordt beweerd, namelijk dat de waarde onder de 1 mol is, is vals. Dit is ondanks onze wob-verzoeken niet te controleren. - Misbruik van gezag; Een medewerker van het ministerie van IenM, heeft namens de staatssecretaris van IenM bij brief van 22 mei 2014 de Schiphol Group en LA verzocht het Deelonderzoek 4C MER 2014 te herzien vanwege een beweerdelijk bestaande review van Arcadis en NLR waaruit een substantieel lagere stikstofdepositie zou blijken. Het bestaan van deze review hebben wij echter niet kunnen vaststellen. Wij hadden al een ernstig vermoeden dat de review niet bestaat. Inmiddels heeft de minister schriftelijk toegegeven dat de review niet bestaat. Door te suggereren dat de review wel bestond heeft deze persoon mogelijk misbruik gemaakt van zijn gezag. Hij heeft immers met die suggestie Schiphol Group en LA ertoe bewogen een rapport over de luchtkwaliteit aan te passen.
- Overtreding Wet Economisch Delict; Bewust verkeerde gegevens aanleveren om geen vergunning aan te hoeven vragen.
Burgers hebben recht op een overheid waar je op kunt vertrouwen, die transparant en eerlijk haar beslissingen baseert op feiten. In dit dossier blijkt dat de overheid nauw samenwerkt met de luchtvaart en haar belangen leidend laat zijn. Er was voor SATL geen andere mogelijkheid dan het doen van aangifte tegen hen die hierin een rol hebben gespeeld. Het is onacceptabel en in de toekomst moet dit anders.
Op de website vind je meer informatie over de aangifte en interviews met betrokkenen.
Lees hier hoe onderzoeksburo's schrijven wat de klant wil horen recent in het nieuws
Een pdf waarin Leon Adegeest de stikstof-gate uitlegt: Recap-2-jaar-stikstofgate
Creatief rekenen wegverkeer wordt marginaal berekend tov veeteelt
De overheid is op zoek naar oplossingen om op een pijnloze manier te zorgen dat alle bouw en ontwikkelingstrajecten doorgang kunnen vinden. Helaas strandt dat alwéér in creatief rekenen. En alweer vanuit hetzelfde ministerie.
Om de stikstof depositie te berekenen worden er twee rekenmethodes gebruikt:
Methode 1: De eerste wordt gebruikt voor het wegverkeer, deze methode neemt de uitstoot mee tot 5km van de bron, dat is bij de uitstoot van verkeer onterecht omdat de 95% van de stikstofoxiden neer slaat buiten die 5km. De stikstof bijdrage van het verkeer wordt dus structureel veel te laag berekend. Volgens rekenkundige Sieward Nijhuis, hij maakte berekeningen voor gebieden op de Veluwe en in de Flevopolder is de conclusie: de stikstofneerslag van wegverkeer wordt fors onderschat. "Dan moet je denken aan een verschil van een factor 5 tot 6. Dat is enorm."
Methode 2: De andere reken methode heeft geen afstandsbegrenzing en is vollediger. Deze wordt gebruikt om de stikstof depositie te berekenen van alle andere sectoren, zoals ook veeteelt en industrie.
De commissie Hordijk die in opdracht van het kabinet onderzoek deed naar de rekenmethodiek van het RIVM, hekelde vorige week de ongelijke behandeling tussen auto's en koeien. "Een boer in de buurt van De Peel moet de stikstof afkomstig van zijn bedrijf tot in Drenthe uitrekenen", aldus commissievoorzitter Leen Hordijk. "En voor een weg stop je na 5 kilometer met rekenen. Dat is in onze ogen niet verdedigbaar."
Alsof bovenstaande al niet erg genoeg is komt dan nu het èchte sjoemelwerk:
De 'rekentruc'
Er is dus methode 1 die een structureel lagere (6x) uitkomst heeft en die wordt toegepast voor wegverkeer.
Het kabinet wil 'stikstofruimte' creëren om bouwprojecten vlot te trekken en een vliegveld te openen (salderen) en verlaagde hiervoor de maximum snelheid overdag van 130 naar 100 km/u. Deze maatregel gaf volgens het kabinet de ruimte om 75.000 woningen te kunnen bouwen plus 7 wegtrajecten te realiseren.
Stap 1:
Gebruikt is methode 2 (niet bestemd voor wegverkeer) om de "stikstof-winst" te berekenen voor het verkeer, die geeft namelijk een 6x hogere winst en dus veel meer stikstofruimte.
Stap 2:
Bij het invullen van de ontstane stikstofruimte wordt voor de 7 wegtrajecten juist weer gebruik gemaakt van rekenmethode 1. Zo passen er veel meer wegtrajecten in de ontstane ruimte omdat de uitstoot volgens deze methode maar gedeeltelijk wordt meegerekend.
Dus ik leeg een suikerpot met een eetlepel en tel 10 volle lepels en daarna vul ik de suikerpot met een theelepel en opeens kunnen er 60 volle lepels in.
Bekijk het dossier hierover op de website van 1VANDAAG: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/verbreden-snelwegen-kan-ondanks-stikstofcrisis-doorgaan-dankzij-rekentruc-kabinet/
Bekijk hier de pdf met de uiteenzetting van dr. ing. Leon Adegeest
Wegverkeer en stikstof creatief-rekenen
Het advies van Adviescollege Stikstof 'commissie Remkes'
Commissie Remkes heeft de opdracht gekregen om de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te adviseren over hoe om te gaan met de stikstofproblematiek in Nederland. Hier vind je de drie rapporten (klik op de afbeelding om ze te downloaden).
In een uitgebreide (ietwat technische) lezing aan de hand van dia’s laat Dr. Ir. Leon Adegeest zien wat er allemaal mis is gegaan bij de berekeningen van stikstofdepositie voor wegverkeer en vliegverkeer. Het is een document wat goed laat zien hoe uitkomsten in de berekeningen door middel van doelredenaties en manipulatie tot stand kwamen. Ook laat hij zien hoe de berekeningen wél hadden moeten gaan en tot welke resultaten dit zou hebben geleid.
De conclusie is dat het besluit om Lelystad Airport uit te breiden is genomen op basis van verkeerde informatie.
Deel 1
Deel 3
Deel 2
Deel 4
Of lees de pdf waarin dr ing Leon Adegeest alles op een rij zet:
Eerder verschenen artikelen
Stikstof en Lelystad Airport in de media
Radio 2 Podcast #5 - Ingenieur Leon Adegeest
In deze aflevering spreekt Rick van Velthuysen met ingenieur Leon Adegeest, de man die als actievoerder Lelystad Airport stillegde en ons ‘de onbetrouwbare overheid’ toonde.
Keer op keer schoot hij grote gaten in de milieurapporten van Lelystad Airport, waarmee hij verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen telkens in verlegenheid bracht, die ook nog eens de ondankbare taak had ‘de rotzooi’ van haar voorgangers op te ruimen.
Leon Adegeest vertelt in deze podcast hoe zijn aanvankelijke gedachten dat “het ministerie wat foutjes moest hebben gemaakt” is omgeslagen naar “Dit zijn geen fouten meer, maar doelredeneren. Een strafzaak waardig, dus ik ga aangifte tegen de overheid doen!”
Als burger wil je kunnen vertrouwen op onze overheid. Hebben gekozen politici en bestuurders ondertussen nog wel vat op de ministeries met hun ambtenaren, die steeds autonomer lijken te opereren, maar te allen tijde toch onschendbaar blijken te zijn?
Luister naar het verhaal van Leon Adegeest, die nu zover is dat hij vindt dat Lelystad Airport, na alles wat er gebeurd is, nooit meer open zou mogen gaan, tenminste als de BV Nederland nog haar geloofwaardigheid wil blijven behouden..
CO2-uitstoot
Vliegtuigen leveren een belangrijke bijdrage aan de CO2 uitstoot.
Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) berekende dat de Nederlandse luchtvaartsector in 2021 8 miljard kilo CO2 uitstootte. De uitstoot die plaatsvond in het buitenlandse luchtruim is hierin meegeteld. De uitstoot van buitenlandse maatschappijen die op Nederland vliegen, is juist niet meegeteld. (bron)
In 2016 heeft staatssecretaris Dijksma het VN-Klimaatakkoord van Parijs ondertekend namens de 28 lidstaten van de Europese Unie. Het akkoord ging per 2020 in. Om dit doel te halen hebben EU-lidstaten met elkaar afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 40% minder moet uitstoten. De Europese Commissie toetst de klimaatplannen van de EU-lidstaten aan de gestelde doelen.
Nederland werkt nationaal aan 49% minder uitstoot. Nederland wil, als andere landen meedoen, de Europese doelstelling verhogen. Niet 40% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, maar 55 %.
De Nederlandse overheid is met de doelen aan de slag gegaan en heeft een plan opgesteld, uitleg hierover vind je hier.
CO2 Emissie van de luchtvaart blijft zelfs op de Lange termijn stijgen
Uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat de luchtvaart zal toenemen en daarmee ook de co2 uitstoot. Zelfs alle technologische ontwikkelingen kunnen dit niet voorkomen.
In twee scenario’s wordt uitgegaan van flinke groei en grote groei
Download de notitie: CO2-emissie van de luchtvaart op de lange termijn
2023: Lelystad Airport – nog steeds houdt de Nederlandse overheid vast aan het openen van een extra vliegveld voor groot handelsverkeer.
Onbegrijpelijk in deze tijd, als je je beseft dat:
De opening van Lelystad Airport is bedoeld om vakantievluchten over te nemen van Schiphol, 45.000 per jaar, zodat Schiphol de ruimte krijgt om 45.000 extra intercontinentale vluchten aan te trekken.
Een vliegtuig voor vakantievluchten is 5x zo licht dan een intercontinentaal vliegtuig en vliegt bovendien gemiddeld per vlucht een veel kortere afstand.
Wanneer we alleen kijken naar het opengaan van Lelystad Airport, dan betekent dat per vlucht gemiddeld 2380 kg CO2 en 8,4 kg NOx wordt uitgestoten. Voor 45.000 vluchten kom je dan op 53.500 ton CO2 en 212 ton NOx.
Als deze vluchten worden verplaatst van Schiphol naar Lelystad en Schiphol 45.000 extra intercontinentale vluchten aantrekt geeft dat ook nog een extra hoeveelheid uitstoot van 130.000 ton CO2 en 830 ton NOx per jaar.
Per saldo levert het openstellen van Lelystad Airport een extra uitstoot op van 76.500 ton CO2 en 618 ton NOx op jaarbasis!
Trek zelf uw conclusie.
In de communicatie vanuit de luchtvaart worden met grote regelmaat hoopvolle ontwikkelingen gecommuniceerd. Wanneer deze "oplossingen" goed geanalyseerd worden blijkt steevast dat het hier slechts gaat over de communicatie en beeldvorming en helaas niet over reële oplossingen.
Lees ook dit artikel: Wetenschappers waarschuwen de Tweede Kamer: de luchtvaart kan zich niet uit klimaatcrisis innoveren Rapport wetenschappers Alleen door veel minder te vliegen kan de luchtvaart aan de klimaatdoelen voldoen, schrijven twee wetenschappers aan de Tweede Kamer.
(klik op blauwe balk om het dossier te openen)
De feiten over elektrisch vliegen
Zowel luchtvaartmaatschappijen als de minister van Infrastructuur en Waterstaat en sommige politici zien elektrisch vliegen als dè oplossing voor de vervuiling en overlast van het vliegverkeer. In alle adviezen en klankbord bijeenkomsten is het ministerie gewaarschuwd voor de zeer beperkte effecten van elektrisch vliegen. Ook door de experts van SATL. Desondanks wordt in de ontwerp-Luchtvaartnota 2050 elektrisch vliegen gepresenteerd als cruciale bouwsteen van een schonere en stillere luchtvaart. De Luchtvaartnota is dus gebaseerd op foutieve veronderstellingen en dient fundamenteel herzien te worden. Lees hier meer over de kritiek op de ontwerp-Luchtvaartnota.
Elektrisch vliegen is op lange termijn ( > 2050) geen optie voor intercontinentale vluchten met reguliere passagiersvliegtuigen. Het is simpelweg technisch onmogelijk. En het biedt zeker geen oplossing voor geluidsoverlast en vervuiling als de groei van de luchtvaart zich onverminderd doorzet.
De feiten op een rijtje.
De Feiten
- Volledig elektrisch vliegen (elektrisch vliegen met een groot passagiersvliegtuig) is zelfs op lange termijn onmogelijk.
- Het gewicht van benodigde batterijen vormt een onoverkomelijke technische hindernis;
- Elektrische vliegtuigen zijn niet per definitie stiller.
Meer informatie over elektrisch vliegen:
Lees hier de pdf waarin dr. ing. Leon Adegeest zijn visie en informatie geeft over elektrisch vliegen:
Steeds weer verschijnen artikelen in de krant met 'luchtkastelen' Leon Adegeest zet de feiten nauwkeurig op een rijtje: Elektrisch-vliegen-feiten
FD: 'Gaan we elektrisch vliegen?'
Augustus 2020. Gaan we elektrisch vliegen? 'Dat kan eigenlijk al', zegt Joris Melkert, docent luchtvaarttechniek aan de TU Delft. 'Maar als je de hoop hebt dat we over een paar jaar met z’n allen met een elektrisch vliegtuig op vakantie gaan, dan is dat volslagen kansloos.'
Schipholwatch: ' Elektrisch vliegen onhaalbaar voor langere afstanden
Juni 2020. De laatste jaren ontstaat er steeds meer interesse in het gebruik van elektriciteit als energiebron voor vliegtuigen. Komt ‘duurzaam vliegen’ hiermee binnen bereik? Een zeer ervaren luchtvaartingenieur legt het ons uit. Lees het hele artikel hier.
SchipholWatch: 'Het sprookje van elektrisch vliegen'
Juni 2020. Nav. een webinar, bedoeld om elektrisch vliegen te promoten, zijn de feiten op een rijtje gezet. Lees hier het hele artikel.
Alfred Blokhuizen: 'Elektrisch vliegen? Veel meer herrie en een overbelast luchtruim'
Juni 2020. Elektrisch vliegen gaat het niet worden. Stop met het daarmee dwepen. We hebben gewoon de ruimte niet. Hou de burgers niet voor de gek. Bij de Schipholgroup maken ze die berekeningen ook op de achterkant van een champagneviltje in de businesslounge. Lees hier het hele artikel.
Natuur&Milieu: Komt elektrisch vliegen wel van de grond?
April 2020. We gaan binnenkort allemaal elektrisch vliegen, dus we kunnen gewoon doorgaan met het maken van (verre) vliegreizen. Dat klopt niet. Lees het hele artikel hier.
Trouw: 'Elektrisch vliegen een serieuze optie?'
Januari 2020. Kees Wijnberg, manager luchtvaartuigen bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum: ... ik kan me voorstellen dat er – als alles gunstig verloopt - in 2030 een prototype de lucht in gaat. Helemaal elektrisch of hybride. Maar met passagiers erin, dat wordt lastig.” Lees het hele artikel hier.
NLR: 'Elektrisch vliegen blijft toekomstmuziek'
Oktober 2019. Duurzaamheidsgoeroe’s zijn het er unaniem over eens: elektrisch vliegen heeft de toekomst. Maar is dat ook echt zo? Elektrisch vliegen tussen de continenten lijkt duurzaam, maar is vooralsnog niet haalbaar. Lees het hele artikel hier.
NOS: 'Elektrisch naar New York vliegen kun je vergeten, maar Londen is haalbaar'
September 2019. Met het vliegtuig op stedentrip binnen Europa zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Hoe ver zijn we eigenlijk al?
Een Europese vlucht lijkt op termijn haalbaar, maar een lijndienst die 150 passagiers naar New York vervoert in een elektrisch vliegtuig? "Dat kan je de komende tijd wel vergeten", zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. Lees het hele artikel hier.
DuurzaamBedrijfsleven: 'Elektrisch vliegen en vijf ontwikkelingen'
Juli 2019. De milieu-impact van de luchtvaart staat steeds meer ter discussie; elektrisch vliegen wordt als één van de oplossingen genoemd. Een overzicht van de stand van zaken. Lees het hele artikel hier.
EOS: 'Wanneer vliegen we elektrisch?'
Februari 2018. Elektrische motoren zijn groen, efficiënt en betrouwbaar. Helaas zijn zelfs de beste batterijen nog te zwaar om passagierstoestellen de lucht in te krijgen. Experts richten hun hoop op hybride varianten. Lees het hele artikel hier.
ASN Bank: 'Wat is de toekomst van de luchtvaart?'
2018. De wereldluchtvaart groeit met 5% per jaar, terwijl de bijdrage van al onze vliegreizen aan de klimaatverandering niet meer valt te ontkennen. Voor veel mensen is elektrisch vliegen de toekomst. Maar de overgang naar volledig elektrisch vliegen is volgens Joris voorlopig nog een stap te ver. Lees het hele artikel hier.
EOS Wetenschap: 'Duurzaam vliegen is een illusie'
Juli 2016. We reizen meer, verder en vaker met het vliegtuig. Het is een utopie om die reishonger te verzoenen met een doeltreffend klimaatbeleid. Radicaal vernieuwende, zuinigere motoren en aerodynamischere toestellen zijn in ontwikkeling, maar kampen met tekortkomingen waarvoor niet meteen een oplossing in zicht is. Lees het hele artikel hier.
Minister van Nieuwenhuizen over elektrisch vliegen: ” … dat gaat nooit werken … ” (?!) – 1 juli 2020
Genoemde experts:
Ir. Martin Nagelsmit
-Programmamanager Elektrisch Vliegen bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR)
Ir. Joris Melkert
- Docent lucht- en ruimtevaarttechniek Technische Universiteit Delft
Kees Wijnberg
- Manager luchtvaartuigen bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR)
Synthetische Kerosine
Het klinkt veelbelovend maar daar is het meeste dan ook wel gezegd de meeste inspanning zit in de beeldvorming. Als is het streven naar een alternatief voor kerosine op zich natuurlijk goed.
CO2 neutraal betekent niet dat deze kerosine niet uitstoot, de uitstoot is vrijwel gelijk, maar voor de productie wordt co2 gebruikt. Over andere schadelijke uitstoot gaat de berichtgeving niet.
De productie van deze brandstof kost heel veel elektriciteit, maar het bedrijf weet nog niet waar die vandaan moet komen.
In de luchtvaart zijn de kosten steeds leidend geweest de kerosine (een bijproduct van de productie van benzine) die tot op heden vrij is van enige belasting is dusdanig goedkoop dat ieder alternatief en zeker synthetische kerosine de luchtvaart in een heel andere prijsklasse zal brengen en daarmee flink zal doen krimpen.
Op dit moment is er een proeffabriek, dit is vooralsnog een samenwerking tussen energieproducent SkyNRG, KLM, Schiphol en het Amsterdamse havenbedrijf.
Desgevraagd meldt de onderneming dat de herkomst van de benodigde energie “een van de puzzelstukjes is die we aan het onderzoeken zijn”.
Onlangs werd door SkyNRG bekendgemaakt dat voor een jaarlijkse productie van 30.000 ton kunstkerosine (zo'n 0,75% van jaarlijks kerosinegebruik van Nederland) een elektrisch vermogen nodig is van om en nabij de 150 megawatt. Voor de geplande 50.000 ton in Amsterdam betekent dit omgerekend een vermogen van 250 megawatt.
Pure beeldvorming - 'wij noemen het framing'
Door zo groot uit te pakken en het "de eerste vlucht op synthetische kerosine" te noemen wordt de schijn gewekt dat daar ook daadwerkelijk op is gevlogen.
Maar het ging slechts over 500 liter. De tanks van de Boeing 737-800 waarmee KLM de vlucht uitvoerde kunnen samen 26.000 liter brandstof aan. Als Shell op dat volume 500 liter appelstroop had bijgemengd dan had het toestel Madrid vermoedelijk ook gehaald.
Zelfs de rijksoverheid pakt groot uit met het bescheiden bericht.
Voor een goed onderbouwde analyse van de (on)mogelijkheden van biokerosine, lees dit bericht.
Biokerosine
Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat ziet biobrandstof als het enige alternatief voor het verduurzamen van de luchtvaart. Zij wil deze brandstof subsidiëren en overweegt toestellen die deze brandstof tanken, voorrang te geven op Schiphol. Van Nieuwenhuizen zegt dit deze week in Elsevier Weekblad ( 10 januari 2018 )
Hoe steekt dit in elkaar?
De woorden van de minister komen uit een bijzondere koker, namelijk:
Al sinds 2009 (!) profileert de KLM zich als "duurzaam bedrijf". Sinds die tijd verschenen er talloze filmpjes blogs en reclame-uitingen over "biofuel".
Hele vliegtuigen zijn er mee beschilderd een grootse campagne.
En in al die tijd heeft KLM reclame gemaakt met 'de kleren van de keizer'; er is nooit meer dan 0,18 procent biofuel bijgemengd. Nul komma één acht! Een totaal verwaarloosbaar percentage, zeker als je daarbij opmerkt dat het aantal vluchten in de afgelopen 11 jaar met zo'n 10% is gestegen. De vervuiling is toegenomen, het 'frame' van een duurzame luchtvaart is een sprookje. En terecht (maar veel te laat) krijgt de KLM hierover een tik op de vingers van de Reclame Code Commissie
Reclame Code Commissie: KLM misleidend over biobrandstof
13 juli 2020 - NRC
KLM heeft op misleidende wijze reclame gemaakt voor de manier waarop het bedrijf biobrandstof gebruikt. Dat heeft de Reclame Code Commissie maandag besloten. KLM adverteert veel over duurzaamheid, terwijl in werkelijkheid maar 0,18 procent van de gehele vloot op biobrandstof vliegt. In een niet-bindende uitspraak beveelt de commissie de luchtvaartmaatschappij aan anders te adverteren. Een tweede klacht werd ongegrond verklaard.
Lees het hele artikel op NRC.nl
Uitgebreid onderzoek door Eric Stam laat zien hoe groot de schaal is waarop de KLM ten onrechte claimt te vliegen op duurzame brandstof. In talloze reclamefilmpjes wordt de illusie gewekt dat de KLM substantieel gebruik maakt van biofuel.
Hieronder staat integraal het uitgebreide artikel van Eric Stam die de zaak bij de Reclame Code Commissie aanhangig maakte (en won!).
De eerste akte: is hier sprake van reclame?
Een groot bedrijf als KLM slingert op dagelijkse basis talloze uitingen de wereld in. Denk aan blogs, filmpjes, persberichten, advertenties tot en met letters op een vliegtuig zelf. Ze bedient zich hiervoor ook van verschillende kanalen en media. Zo ook over het onderwerp van mijn twee klachten: misleidende claims over zowel het feitelijke gebruik als de potentie van sustainable aviation fuel (hierna SAF genoemd). Uitingen hierover worden direct en indirect gedaan via talloze fora. Teveel om op te noemen. Met betrekking tot dit onderwerp heeft KLM dan ook sinds 2009 kunnen profiteren van tamelijk positieve en in veel gevallen ook kritiekloze pers. En dan niet alleen van De Telegraaf, maar ook gewoon bij NOS, NRC Handelsblad en andere media die burgers en consumenten in Nederland geneigd zijn te vertrouwen.
Maar voordat ik dit onderwerp inhoudelijk bespreek, gaan we eerst in op een essentiële vraag: zijn uitingen over het gebruik en de potentie van SAF wel te betitelen als reclame? Op grond van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code meen ik van wel:
1. Onder reclame wordt verstaan: iedere openbare en/of systematische directe dan wel indirecte aanprijzing van goederen, diensten en/of denkbeelden door een adverteerder of geheel of deels ten behoeve van deze, al dan niet met behulp van derden. Onder reclame wordt mede verstaan het vragen van diensten.
Dit lijkt me een vrij duidelijke bingo. De talloze uitingen met betrekking tot SAF die ik voorafgaand aan het indienen van mijn twee klachten (en overigens ook achteraf) heb geanalyseerd zijn zonder twijfel aan te merken als directe en indirecte aanprijzingen van denkbeelden over KLM, door KLM. Deze uitingen zijn en worden ook door KLM gebruikt met als doel het bedrijf te positioneren als 'de meest duurzame luchtvaartmaatschappij ter wereld' - of in ieder geval als een van de pioniers binnen de luchtvaart die je er graag bij wilt hebben als onderdeel van de oplossing. Voor dat probleempje met duurzaamheid en klimaat. Een thema dat voor burgers en consumenten, politici en beleidsmakers, de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden.
Claims over SAF-gebruik door KLM spelen dan ook op meerdere niveaus een rol. Voor consumenten was en is het wellicht een geruststellende gedachte dat een luchtvaartmaatschappij als KLM actief met verduurzaming bezig is. Ook voor burgers die zelf niet vliegen, of niet regelmatig vliegen, is een duurzaam imago prettig omdat het bijdraagt aan draagvlak in de samenleving. Dat kan hard nodig zijn in tijden van crisis, zoals KLM nu ervaart. Tot slot heeft KLM al sinds jaar een dag het zogenaamde Corporate BioFuel Program waarbij bedrijven en overheden wordt gevraagd om het gebruik van biokerosine te financieren. De ruil voor deelnemers aan dit programma is natuurlijk dat ze kunnen claimen op een verantwoordelijke en duurzame manier te vliegen.
Bij de eerste passagiersvlucht met een mengsel van biobrandstof waren destijds de verwachtingen dan ook hooggespannen. KLM had voor deze gelegenheid de minister en de directeur van het Wereld Natuurfonds uitgenodigd, in 2009 alweer. De toekomst leek zonnig. KLM en de luchtvaartsector zouden dit klimaatprobleempje eens even op gaan lossen.
Het gebruik van biofuels (in vaktermen: eerste generatie sustainable aviation fuels) is sindsdien een cruciale pijler in de marketing van KLM waarin het bedrijf zich presenteert als 'pionier' en 'kampioen in duurzaamheid'. Hoe belangrijk biobrandstof is voor het imago van KLM zien we ook terug op bordjes die medewerkers van KLM zelf gebruiken om de politieke en publieke steun voor het bedrijf te vergroten. De hier getoonde foto is van februari 2020, toen de Ondernemersraad van het bedrijf in Den Haag een petitie kwam aanbieden.
De twee strategisch gekozen uitingen van KLM in dit bezwaar voldoen ook aan een toelichting bij artikel 1 die de Stichting Reclame Code op haar website geeft:
Toelichting bij artikel 1: Vormen van reclame zijn onder meer: telewinkelen, sponsoring, productplaatsing, verpakking, etiketten, direct marketing en buzz marketing. Van belang is dat een (georganiseerd) mechanisme kan worden beschreven door middel waarvan de directe of indirecte aanprijzing van goederen, diensten en/of denkbeelden plaatsvindt c.q. heeft plaatsgevonden.Het vereiste van systematische aanprijzing dient om te vermijden dat alle zogenaamde 1-op-1-uitingen zoals bijvoorbeeld individuele verkoopgesprekken onder de definitie van reclame vallen.
Deze toelichting van de Stichting Reclame Code is voor het behandelen van dit bezwaar met name relevant, omdat het in deze zaak aangetoond kan worden dat misleidende uitingen over zowel het gebruik en de potentie van SAF voor een langere tijd op een systematische manier plaatsvinden, en hebben plaatsgevonden. Dat betekent ook dat het voor het behandelen van dit bezwaar niet terecht is om in te zoomen op een of enkele uitingen van het bedrijf met betrekking tot de potentie en het gebruik van biobrandstof. Centraal in deze klacht moet staan het algemene beeld dat bij een gewone consument en gewone burger al snel kan ontstaat door blootstelling aan talloze uitingen van KLM, over een periode van meerdere jaren, ten aanzien van het gebruik van sustainable aviation fuel.
Team Legal van KLM kan aanvoeren dat het bedrijf heel transparant en duidelijk over zowel het gebruik als de potentie van SAF's hebben gecommuniceerd. Hiervan zijn ook wel enkele voorbeelden te vinden. Maar dan spelen we 'example tennis' en missen we het grotere plaatje dat KLM ons doelbewust heeft willen voorschotelen. Mijn stelling is juist dat transparante uitingen van KLM - voor zover betrekking hebben op heden en verleden - te vergelijken zijn met kleine spelden in een grote hooiberg met zeer rooskleurige en ronduit misleidende uitingen van, door KLM al jarenlang direct en indirect verspreidt. Sinds 2009.
Dan is een duidelijk patroon te zien waarbij KLM zich bedient van allerlei technieken waarmee kan worden ingespeeld op cognitieve biases, waardoor mensen al snel denken dat ze snappen waar KLM mee bezig is, en denken dat KLM met het gebruik van biobrandstoffen echt al een tijdlang lekker bezig is. Deze technieken zijn erop gericht kritische vragen over SAF-gebruik in de kiem te smoren en mensen een opgeblazen beeld te geven over SAF-gebruik; een beeld dat zelfs niet in de verste verte overeenkomt met de werkelijkheid.
Tweede akte: welke claims over SAF zijn precies misleidend?
Uit een analyse van allerlei filmpjes, persberichten, blogs, krantenberichten en beeldmateriaal van KLM en/of verspreid via KLM komt een mijns inziens veel te rooskleurig beeld naar voren over zowel de potentie van SAF's als het feitelijke gebruik hiervan:
- De potentie van SAF's wordt door KLM stelselmatig veel te rooskleurig neergezet door te suggereren dat KLM, en luchtvaartmaatschappijen in het algemeen, de CO2-uitstoot terug zou kunnen brengen tot wel 80-85%.
- Het feitelijk gebruik hiervan wordt in een stortvloed aan filmpjes, blogs en persberichten door KLM veel te rooskleurig weergegeven. Vorig jaar wist KLM nog een krappe 0,05% te realiseren. Daarmee blijft KLM ver achter bij eerdere geschapen verwachtingen.
Omdat deze claims in talloze uitingen een rol spelen, bestaan er ook verschillende varianten en kleine nuanceverschillen. In veel uitingen ontbreekt iedere context en worden hoofzaken gepresenteerd als bijzaken, bijzaken als hoofdzaken. In andere uitingen wordt iets meer context geboden maar mist er toch net een belangrijk puzzelstukje voor een serieuze rekensom. In weer andere uitingen wordt aantoonbaar onzin verteld.
Wederom om te benadrukken: blindstaren op enkele uitingen heeft geen zin: de Reclame Code Commissie zal een oordeel moeten vellen over de indruk die ontstaat door systematische blootstelling aan allerlei uitingen van KLM over dit onderwerp. De Reclame Code Commissie kan hierbij niet op dezelfde manier te werk gaan als bij het beoordelen van het etiket op de achterkant van een pakje margarine. Want een zo'n etiket bestaat er niet voor de gemiddelde vliegconsument - en uitingen over biobrandstof werken door op meerdere niveaus.
Derde akte: waarom zijn deze claims zo misleidend?
Beide claims zijn zeer misleidend en problematisch om een groot aantal redenen:
- Deze potentie van 80-85% kan alleen behaald worden door honderd procent van de luchtvaartvloot op SAF's te laten vliegen. Dit grenst aan magisch denken - zelfs met het oog op de verre toekomst. Voor alle duidelijkheid: KLM gebruikte in 2019 nog maar 0,05% biobrandstof wat dus een CO2-besparing opleverde van ongeveer 0,04%. Dit betekent dat een ruime factor 2000 geproduceerde biobrandstof nodig is - alleen voor KLM.
- In talloze uitingen van KLM wordt het aan de lezers en kijkers zelf overgelaten om zich een beeld te vormen van de werkelijke daling in CO2-uitstoot die behaald wordt - en in de toekomst behaald kan worden - door middel van het gebruik van SAF. Door de beschikbare informatie worden niet-ingewijde lezers en kijkers aangespoord om schattingen te maken - en die schattingen zijn structureel veel te hoog.
Vertel een testpanel eens dat KLM al sinds 2009 pioniert met biobrandstof, de meest duurzame luchtvaartmaatschappij ter wereld is. Laat dit testpanel een actueel filmpje zien (één van mijn favorieten, uit 2019) en laat dit testpanel dan percentage schatten.
- KLM verzuimt in talloze uitingen om lezers en kijkers te informeren over de volumes die al worden gebruikt en in de toekomst gebruikt gaan worden. KLM claimt al jaren dat er deels gevlogen wordt op biofuel. Technisch gezien is dit juist: 0,05% is tenminste iets. Het betekent dat (iets minder dan) één tweeduizendste van de kerosine die KLM gebruikt zogezegd 'duurzaam' is. Afgerond in procenten is dat nul.
- Hoewel KLM in diverse uitingen duidelijk communiceert dat er nog niet volledig op biofuel wordt gevlogen, doet de claim van 80-85% potentiële CO2-reductie er voor het grote publiek helemaal niet toe. Deze claim is voor gewone burgers, consumenten, politici en beleidsmakers in hoge mate irrelevant. De claim dient enkel als doel te imponeren (want 80-85% klinkt als een enorme stap voorwaarts) maar wat telt is hoe snel de CO2-uitstoot van de totale vloot kan dalen, eventueel uitgedrukt per passagier. Zou er bijvoorbeeld een alternatieve brandstof beschikbaar zijn die een veel minder imponerende 30% CO2-uitstoot mogelijk maakt, maar die wel in veel grotere volumes opgeschaald zou kunnen worden, wint deze minder imponerend klinkende alternatief het dus alsnog van dit toverdrankje. Maar dat klinkt natuurlijk minder sexy.
- KLM heeft de afgelopen jaren haar eigen doelstellingen over SAF-gebruik royaal gemist. In 2012 nog was de doelstelling voor de gehele Nederlandse luchtvaartsector om in 2020 ongeveer 3% biobrandstof te gebruiken. Het werd, alleen voor KLM, 0,05% vorig jaar. Dat is een factor 60 lager. Toch is de toon en boodschap die KLM al jarenlang gebruikt, nauwelijks veranderd. Sinds 2009 wordt zo nu en dan gewoon een nieuwe Grote Sprong Voorwaarts aangekondigd. Het enige verschil is dat KLM bij het verspreiden van de boodschap inmiddels, soms, een iets kritischer pers treft.
- Als claims over gebruikte volumes door KLM al cijfermatig worden onderbouwd, doet KLM dat bij voorkeur door middel niet met percentages (wat logisch zou zijn), maar met getallen die niet ontworpen lijken te zijn om simpel, behapbaar, vergelijkbaar en gemakkelijk te onthouden te zijn. KLM kiest er bijvoorbeeld graag voor om te communiceren hoeveel ton biobrandstof het af gaat nemen van een fabriek in Delfzijl (75.000 ton). Maar de gemiddelde burger en consument weet natuurlijk niet hoeveel kerosine KLM jaarlijks gebruikt, leest of hoort die informatie in geïsoleerde uitingen natuurlijk niet, en blijft in verwarring achter. Niet slimmer, maar dommer. Veel voorkennis is vereist om door de claims heen te prikken, of om deze op waarde te schatten. Zelfs een academische achtergrond biedt weinig garantie op een succesvolle afloop - zeker voor degenen met een niet-technische studierichting en mensen die de statistiekvakken maar ternauwernood hebben afgerond.
- KLM heeft geen realistisch plan van aanpak om zelfs maar in de buurt te komen van ambitieuze doelstellingen. Ten eerste wil KLM alleen gebruikmaken van biobrandstof voor zover dit mogelijk is door gebruik te maken van afvalstromen e.d. KLM zelf wenst geen gebruik te maken van palmolie, wil voor de productie van biomassa niet concurreren met voedselproductie, het behoud van oerbossen en dergelijke. Nobel, maar dan zijn de grenzen van wat haalbaar is al snel bereikt. In de bronnenlijst voeg ik wat kritische publicaties over dit onderwerp toe. Ten tweede is er volstrekt onvoldoende productiecapaciteit voor SAF in Europa en duurt het bouwen van fabrieken al snel 5-10 jaar.
Dit verklaart wellicht waarom KLM zo achterop is komen te lopen bij de eigen doelstellingen. Binnen het bedrijf realiseert men zich heel goed dat de potentie veel minder groot is dan in de beginjaren werd gehoopt, of gedacht.
- Varianten van deze claims zijn niet alleen zeer misleidend door het gebruik van relatieve begrippen (deels, grote stap, gebruik op grote schaal) zonder het bieden van broodnodige context, maar ook gewoon echt aantoonbaar fout. Een voorbeeld hiervan is de claim dat 80% CO2-besparing kan worden behaald door op grote schaal duurzame brandstof te gebruiken.
-
Groot is een relatief begrip. Wat zou 'op grote schaal' kunnen betekenen? Een redelijk antwoord zou kunnen luiden: zeventig procent, tachtig procent, negentig procent? Wat het in ieder geval niet betekent is: honderd procent. Dat is niet wat gewone mensen onder 'groot' verstaan. Stel een klas bestaat uit 25 leerlingen. Op maandagochtend zijn er ook daadwerkelijk 25 leerlingen in een lokaal. De conclusie is dan niet: de klas is voor een groot deel compleet. De conclusie is dan: de klas is compleet. KLM claimt dus dat de magische 80-85%-claim al met minder dan een 100% aandeel kan worden behaald.
KLM gebruikt varianten van deze claim. Soms met iets meer context en mitsen en maren, maar in verreweg de meeste gevallen met volstrekt onvoldoende context om mensen op een begrijpelijke en transparante manier over SAF-gebruik te informeren.
- Een relateerde claim die ook zeer misleidend is, is de frequent terugkerende claim dat het nog niet toegestaan om meer dan 50% biobrandstof te gebruiken op commerciële vluchten. Deze regel bestaat ook wel, maar erover communiceren met consumenten en burgers is volstrekt irrelevant - tenzij het bedoeld is als rookgordijn. De echte reden dat er nog niet met volumes wordt gevlogen die zelfs maar in de buurt komen van deze 50% - een enkele testvlucht misschien nagelaten - is dat er niet voldoende biobrandstof is. Natuurlijk zou deze regel in de toekomst kunnen veranderen. De suggestie dat het CO2-emissies van 'iedere vlucht' kan terugbrengen met 85%' is echter wel een variant van de utopische claim dat in de toekomst de gehele luchtvaartvloot zou kunnen vliegen op biobrandstof.
- Biobrandstof wordt door KLM en vele andere partijen in de luchtvaart gezien als een tussenoplossing op weg naar zero carbon aviation. De hoop voor de iets langere termijn is gevestigd op synthetische kerosine, (groene) waterstof en/of direct elektrisch vliegen. Gezien de enorme uitdagingen op het gebied van opschalen van de productie van biobrandstof is het gebruik van 100% biobrandstof dus niet alleen utopisch te noemen - het is ook helemaal geen doel. In de boardroom van KLM weet men wel beter. Doelen voor 2020 werden niet gehaald en doelen voor 2030 zijn niet erg ambitieus te noemen, met ongeveer 6%. De markt voor conventionele fossiele kerosine blijft voorlopig dus ook nog wel intact...
- De claims over SAF-gebruik zijn dus één van de belangrijkste pijlers onder de marketingstrategie van KLM als 'meest duurzame luchtvaartmaatschappij ter wereld'. Deze claim is te danken aan de positie van Air-France-KLM in de zogenoemde Dow Jones Sustainability Index. Over allerlei prijsvragen en ranglijsten als reclametechniek hoeven we het hier natuurlijk niet te hebben (er bestaan ook andere ranglijsten). Een veilige wetenschappelijke consensus is wel dat eigenlijk alle luchtvaartbedrijven bedroevend presteren als het gaat om verduurzamen. Best of class in een zeer vervuilende industrie betekent simpelweg niet zoveel.
- Uitingen van KLM over de potentie van KLM staan natuurlijk niet op zichzelf. Talloze partijen binnen de luchtvaart hebben de afgelopen jaren claims gemaakt over biobrandstof. Ook producten van biobrandstof claimden tot enkele jaren geleden nog gerust dat 30% gebruik van biobrandstof in 2030 een realistisch doel was. Dat maakt dat KLM medeplichtig is aan de misleiding binnen een heel ecosysteem aan verkopers van bullshit. Dat pleit KLM echter niet vrij: iedere uiting van KLM waarin gesuggereerd wordt dat biobrandstof een echt serieuze oplossing is, en dat er alleen nog wat fabrieken gebouwd moeten worden, is eigenlijk alleen daarom al misleidend.
- KLM gebruikte zeer misleidende vormen van anchoring om het beeld op te roepen dat al veel grotere volumes biobrandstof werden gebruikt. Luchtvaartmaatschappijen maakten al tien jaar geleden testvluchten, zelfs op 100% biofuel. Omdat deze vluchten natuurlijk uitgebreid in diverse media zijn gebruikt, vormt dit als het ware een anker, een referentiepunt in het collectieve denken. Sindsdien houdt KLM in talloze uitingen dit referentiepunt graag in stand. KLM stelt door de jaren heen in diverse blogs graag de vraag of er al vliegtuigen bestaan die op 100% biobrandstof bestaan - en blijft in de beantwoording ver weg van de echte parameters: totale volumes, gehele luchtvloot.
De belangrijkste variant die we hierbij tegenkomen is dat het schaarse gebruik van biobrandstoffen wordt gewijd aan regelgeving. Dit is echter volstrekt niet de hoofdoorzaak; dat is de enorm beperkte beschikbaarheid van biobrandstof. Door te suggereren dat het in de eerste plaats veroorzaakt wordt door regelgeving, belazert KLM de doel.
Dat is ook heel duidelijk in bovenstaand voorbeeld, afkomstig van www.upinthesky.nl. Deze website maakt het zelfs nog vrij bont door op te schrijven dat het Europese regels zijn die verhinderen dat er meer dan 50% biobrandstof wordt gebruikt:
- KLM heeft er zelfs een strategisch voordeel bij om lage hoeveelheden SAF bij te mengen verdeeld over een groot aantal vluchten. Ook met een totaalgebruik van 0,05% is KLM hiermee in staat om wel feitelijke beweringen te doen zoals: 'KLM is de enige luchtvaartmaatschappij die dagelijks gebruikmaakt van duurzame kerosine'. Dit is weer het type claim die net niet aan te merken is als feitelijk onjuist, maar wel sterk bijdraagt aan opgeblazen beeldvorming over de prestaties van KLM op dit gebied. Derhalve misleidend.
Conclusie: wat moet er gebeuren?
De Stichting Reclame Code stelt zichzelf ten doel in Nederland de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van reclame te waarborgen. Op grond daarvan ben ik van mening dat de Reclame Code Commissie tot het oordeel moet komen dat KLM teruggefloten moet worden met betrekking tot de manier waarop het bedrijf over het gebruik van SAF communiceert. Na jarenlange ronkende pr van het bedrijf is het nu tijd voor een publiekelijke reality check. Het minste dat we van het bedrijf mogen vragen is dat in alle uitingen over biobrandstof cijfers worden gebruikt die simpel, behapbaar, vergelijkbaar en betrouwbaar zijn. Laat KLM dus open en transparant communiceren over gebruikte volumes, in procenten, en over prognoses in de toekomst, en hoe die periodiek naar boven of naar beneden toe moeten worden bijgesteld.
Betrouwbare en eerlijke informatie over het gebruik van duurzame kerosine dient een groot maatschappelijk belang. Zeker nu de minister heeft aangekondigd werk te willen maken van een Europese bijmengverplichting voor duurzame kerosine, terwijl veel consumenten, burgers en NGO zeer kritisch zijn op deze mogelijkheid om te verduurzamen. Gegeven deze discussie, die hiermee ook een politieke dimensie heeft gekregen, dient KLM tot de orde te worden geroepen. Het bedrijf dient zich te verantwoorden voor de zéér matige prestaties ten aanzien van SAF-gebruik tot op heden én dient publiekelijk in te gaan op de vraag of de potentie van SAF voor verduurzaming in de luchtvaart wel zo groot is als het bedrijf wil doen laten geloven.
De Stichting Reclame Code zou hiermee een krachtig signaal afgeven. In het huidige maatschappelijke klimaat staan namelijk alle luchtvaartmaatschappijen onder druk om zich te presenteren als kampioenen in duurzaamheid. Misleidende claims over prestaties op dit gebied zijn hierdoor vaker regel dan uitzondering. Onlangs werd Ryanair door de Britse reclameautoriteiten al tot de orde geroepen. Goed voorbeeld doet volgen.
Beste Reclame Code Commissie, weersta daarom de valse argumenten van Team Legal, KLM!
Een eerder artikel op LinkedIn over dit onderwerp bevatte een uitgebreide bronvermelding. Dat heb ik - ondanks het gebruik van nieuwe voorbeelden - deze keer achterwege gelaten. Wel heb ik de mooiste filmpjes achter elkaar op een rij gezet:
KLM What the FAQ met Leon (2019):
Filmpje waarin KLM als kernboodschap de 85%-claim dropt, maar uiteraard niets zegt over gebruikte volumes nu en in de toekomst. Behalve dan dat KLM al deels vliegt op sustainable aviation fuel. De moraal van het verhaal: KLM is hartstikke duurzaam bezig, en we moeten vooral nog een kroketje eten. Verspreid via diverse social mediakanalen.
KLM - biofuel because …. (2015)
De enorme potentie horen we direct in het begin. Daarna gaat het even over fossiele kerosine. Maar dat is eigenlijk al zo goed als opgelost, want er is een nieuw toverdrankje uitgevonden. KLM is ook de 'leading airline in biofuel'. We zien ook een grafiekje waarin iets van snelle stijging wordt gesuggereerd. Al bevatten de x-as en de y-as eigenlijk geen waarde. Natuurlijk is er nog wel veel werk te doen. Hoeveel? Met welk effect? Nouja, daar gaat het niet om. Join us in the Corporate BioFuel program!
The future of flying - is sustainable air travel possible? - Sam Chui (2020)
Sam Chui is een brand campaigner, aviation specialist en wereld's meest bekeken aviation vlogger. Soort influencer voor vliegtuignerds dus. KLM lijkt hem ingehuurd te hebben om te kunnen laten zien wat voor prachtig werk op het gebied van verduurzaming er plaatsvindt...Natuurlijk gaat het ook over de uitdagingen van sustainable aviation fuels. Niet dat kijkers er alleen echt iets van leren. Want Sam stelt geen inhoudelijke vragen:
Sustainable aviation fuel - Fueling the Future of Flying (IATA, 2019)
Dit filmpje, afkomstig van IATA en niet van KLM, laat zien welke absurde prognoses deze organisatie erop nahoudt ten aanzien van sustainable aviation fuel. Het filmpje is van een ongekend amateurisme en een paar claims springen eruit. Allereerst claimt IATA dat de productie van biofuels na 2025 een exponentiële groeicurve kan laten zien, net zoals het geval is/was met de productie van windmolens en zonne-energie. Aardige gedachte, alleen biofuel is hiermee niet te vergelijken, want voor biofuel blijven gewoon grondstoffen nodig. Zodra de grondstoffen uit afvalstromen zijn opgedroogd, zullen die geproduceerd moeten worden. Exponentiële groei is dan een belachelijke aanname. Het goede nieuws is wel dat de x-as en de y-as die gebruikt wordt ter illustratie, geen waarden bevatten. Eigenlijk weten we dus nog niets.
Verder zien we hier dan IATA claimt dat de markt voor SAF's alleen competitief kan worden door flinke investeringen van overheden. Wij willen best minderen met fossiele kerosine, maar dat gaat jullie dan wel geld kosten. Daarom: de industrie heeft een groot belang bij het overdrijven van de potentie van biobrandstoffen. Overigens is de IATA geen voorstander van accijnzen op conventionele, fossiele kerosone om het prijsverschil kleiner te maken.
Er bestaan veel foto's van kisten met 'WE FLY ON BIOFUEL' of 'POWERED BY BIOFUEL'. Staat dat op alle toestellen van KLM? Nee. Maar foto's van precies die toestellen zijn door KLM de afgelopen jaren gretig gebruikt. Misleidend, zal KLM zeggen? Maar Lufthansa en al die andere maatschappijen deden het ook!
We zien die foto ook opduiken in persberichten. Toen de minister in maart 2020 bekendmaakte een bijmengverplichting te willen invoeren, werd KLM toch nog even opgevoerd als lichtend voorbeeld:
Ter verdediging van KLM: de verwachtingen van 'plant-based fuels' waren en zijn echt niet alleen binnen de #BlueFamily hoog. In talloze filmpjes en artikelen afkomstig van de industrie circuleren en circuleerden hogere prognoses. Neem bijvoorbeeld onderstaande prognose. Zouden we die 30% in 2030 gaan halen? Wereldwijd? Anno 2020 gaat KLM in 2030 voor ten minste 6%.
Total dacht een paar jaar terug ook dat de gehele luchtvaartsector al iets verder zouden zijn in 2020. Of was dat ook op 23 mei 2017 een vrij onwaarschijnlijke doelstelling?
En hier zien we ook een prachtig voorbeeld. Terug in 2012 ging KLM voor 1% van alle vluchten op biobrandstof in 2015. Dat betekent vast iets.
Hieronder lezen we het nog een keer: de kwaliteitsrichtlijnen. Dat is de hoofdoorzaak, dus dat noem je als eerst. Anders zou KLM allang meer dan 50% biofuel afgetankt hebben, Blog uit 2016:
Tot slot: comlimenten voor dit grafisch design. Niet van KLM, wel uit de luchtvaartsector. Ik krijg er helemaal een groen en duurzaam gevoel van. U ook?
Published by
Docent Nederlands en burgerschap, bijdragen op LinkedIn op persoonlijke titel.Published • 4moin zitting bijeen. Tijdens deze zitting worden ook twee klachten behandeld met betrekking tot het gebruik van biobrandstof. In dit artikel ga ik alvast in op de vraag of uitingen over biobrandstof betiteld kunnen worden als reclame, waarom de uitingen over biobrandstof van KLM al jarenlang ernstig misleidend zijn, en wat KLM Royal Dutch Airlines moet doen om consumenten en burgers, politici en beleidsmakers in de toekomst niet meer te bedonderen. Bij het indienen van mijn klachten had ik niet kunnen voorzien dat het thema direct een politieke dimensie zou krijgen. Eerst kwam het plan van de minister om een Europese bijmengverplichting op biobrandstof in te voeren. Veel wetenschappers, politieke partijen en NGO's zijn hier kritisch over. Daarna kwam de coronacrisis natuurlijk in volle hevigheid. Maar staatssteun voor KLM op basis valse sentimenten, over nationale trots, over vermeende duurzaamheid? Wat mij betreft: ho, wacht eens even, dát moet KLM echt even verdienen. Het gaat straks om uw en mijn belastinggeld, en onze economie. Kiest u maar welke banen u wilt redden, en welke niet. Kies maar hoe fossiel u het wilt hebben. #ReclameFossielvrij #Misleiding #Greenwashing #ReclameCode #KLM
Onderzoeker:
Eric Stam
Vogels en vliegveiligheid bij Lelystad Airport
De Oostvaardersplassen is een uniek, Europees gediplomeerd natuurgebied waar tienduizenden vogels zoals ganzen, ooievaars, reigers, zwanen en roofvogels zoals de zeearend leven. Een vliegveld bouwen vlak naast een rijk vogelreservaat is vragen om problemen. Vogels kunnen in aanvaring komen met vliegtuigen en dat is niet alleen gevaarlijk voor vogels maar ook voor vliegtuigen, haar inzittenden en burgers op de grond. Want vogels kruisen niet alleen de vliegroutes van Lelystad Airport. Ook doorkruisen de geplande laagvliegroutes, de trekroutes van miljoenen vogels.
Nooit is onderzocht hoe groot het risico is op vogelaanvaringen op Lelystad Airport en langs de aanvlieg- en vertrekroutes. De wel uitgevoerde literatuurstudies, waarop de conclusies van het ministerie van I&W zijn gebaseerd, bevatten grove fouten. Zo is bijvoorbeeld onderzoek gedaan met een KNMI radar uit De Bilt met een reikwijdte van slechts 25 km, die Lelystad niet kan zien. (Klik hier om te zien waar de laagvliegroutes over heen gaan)
Voor een nieuw vliegveld voor groot vliegverkeer had een dergelijk vogel- en vliegveiligheidsonderzoek vóóraf plaats moeten vinden. Als onderdeel van een degelijk milieueffectrapportage. Echter, dit is niet gebeurd. Zou dit wel gebeurd zijn, dan was onvermijdelijk de conclusie getrokken, dat er sterk verhoogd risico is op vogelaanvaringen. Dit zou van grote invloed geweest kunnen zijn op de besluitvorming.
Het dringende advies van de experts is om aanvullend wetenschappelijk ornithologisch onderzoek uit te voeren. Ook naar de trekroutes van vogels. En over alle provincies waar laagvliegroutes gepland zijn.
De feiten:
- Het gebied van de geplande laagvliegroutes wordt aangeduid als ‘heavy risk’ area. Ofwel een gebied met een verhoogde kans op vogelaanvaringen;
- Lelystad Airport ligt op nog geen 6 km van het vogelreservaat “De Oostvaardersplassen”, terwijl ICAO (International Civil Aviation Organization) als veilige afstand minimaal 13 km adviseert;
- Experts en de Vogelbescherming Nederland adviseren dringend: Uitvoerig onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is nodig;
- Er zijn talloze voorbeelden van vogelaanvaringen waarbij het net (niet) goed ging.
- Video over de huidige risico's Birdstrike Schiphol
Nieuw onderzoek over de veiligheidsrisico’s
Onderzoekers van de universiteit van Amsterdam publiceren in februari 2020 het artikel: "High-Resolution Spatial Distribution of Bird Movements Estimated from a Weather Radar Network".
In het artikel wordt beschreven dat door een nieuwe onderzoeksmethode, die gebruikmaakt van de KNMI-weerradar van Herwijnen, vogels over grotere afstanden en verschillende hoogten beter kunnen worden gevolgd. Op basis van nieuwe en scherpere radarmetingen, wordt aangetoond dat trekvogels tot een hoogte van zo'n 3.500 meter vliegen. Het risico op vogelaanvaringen kan hiermee beter worden aangetoond.
Je kunt het artikel hier downloaden
En lees hier het artikel in de Leeuwarder Courant
Zienswijze SATL
In de Zienswijze: ‘Lelystad Airport voor gezien’ heeft SATL de risico's en onderzoeken tav vogelaanvaringen uitgebreid beschreven. Te lezen vanaf pagina 110.
De conclusie van het rapport zijn:
Er zijn zeer belangrijke feiten buiten beschouwing gelaten, die nopen tot de slotsom dat LA een vliegveld zal zijn met een hoog risico op vogelaanvaringen. Passagiers en luchtvaartmaatschappen die gebruik gaan maken van LA lopen, met name door het langdurig laagvliegen, ernstige risico’s. Wij komen tot de slotsom dat de uitgevoerde onderzoeken naar vogelbewegingen in relatie tot de LA slechts kwantitatieve, op gemiddelden gebaseerde rekenexercities zijn, die gebaseerd zijn op onjuiste uitgangspunten en aannames en op onjuiste onderzoeksgegevens. De conclusie is dat er toegeschreven is naar het kennelijke doel. In het luchthavenbesluit is een straal van 6 km rondom het vliegveld benoemd, hierin gelden beperkingen voor vogelaantrekkende bestemmingen en grondgebruik.
Om Lelystad Airport een veilig vliegveld te maken, zullen draconische maatregelen noodzakelijk zijn om de gevaren van vogelaanvaringen te mitigeren. Dit zal ten koste gaan van meerdere Natura2000 gebieden, waaronder de Oostvaardersplassen en de Veluwerandmeren. Bovenstaande brengt met zich dat vaststellen van het luchthavenbesluit onverantwoorde risico’s met zich meebrengt. Een behoorlijk overheidsbeleid staat dat niet toe.
Documentaire 'Lelystad Airport in nevelen gehuld'
De documentaire "Lelystad Airport in nevelen gehuld" van cineast Rob de Wind bevat een interessant fragment over het gevaar van vogelaanvaringen.
Aan het woord komen:
- Drs. Luit Buurma, bioloog en oud Kon. Luchtmacht en defensiespecialist vogelradar – radarornithologie, oud voorzitter van de International Birdstrike Committee';
- Prof. Dr. Theunis Piersma, internationaal gelauwerd hoogleraar trekvogel ecologie;
- Dr. Bart Ebbinge, bioloog en ganzenspecialist;
- Ernst Jan Goedhart, oud gezagvoerder Boeing 787 Dreamliner en de Boeing 777 en ervaringsdeskundige birdstrike.
Ga hier naar het fragment uit de documentaire:
20 februari 2019: Vogelbescherming Nederland: ‘Gevaar vliegveiligheid Lelystad Airport slecht onderzocht’.
De negatieve gevolgen voor vogels, natuur en vliegveiligheid van Lelystad Airport zijn opnieuw niet goed onderzocht. Dat stelt Vogelbescherming Nederland in een zienswijze op het aangepaste ontwerp-Luchthavenbesluit.
Lees hier het standpunt van de Vogelbescherming Nederland
afb.1: Ooievaarskolonies Gaasterland Uit: AIP (Aeronautical Information Publication) Netherlands
afb.2: Heavy Risk gebied Flevopolder Uit: AIP (Aeronautical Information Publication) Netherlands
Voorbeelden vogelaanvaringen
Wereldwijd zijn er jaarlijks zo'n 21.000 botsingen tussen vogels en vliegtuigen. Dit leidt niet altijd tot schade, noodlanding of ongeluk. Een paar van bekende voorbeelden zijn:
2019: Bijna ramp met een Russisch passagiersvliegtuig.
Vlak na vertrek uit Moskou vielen beide motoren van het toestel uit. De piloten maakten een geslaagde noodlanding in een maisveld. Oorzaak: een zwerm meeuwen.
Deze ramp is te vergelijken met de ramp op de Hudson waarbij eveneens beide motoren van de Airbus A 320 uitvielen als gevolg van een botsing met Canadese ganzen. NB dat er geen doden vielen, is te danken aan de piloten en het feit dat er geen obstakels in de weg stonden. Als er een noodlanding bijvoorbeeld in de Weerribben zou moeten plaatsvinden, zou het vliegtuig te pletter slaan. Dit vanwege bossages, huizen en andere obstakels.
Bekijk de video van deze noodlanding
2019: Botsing op Eelde Airport
Een Boeing 737 van Transavia komt tijdens de landing in botsing met een zwerm meeuwen. Gevolg: 10 dode vogels op de baan. De passagiers moesten overstappen naar een ander vliegtuig.
Oorzaak: een zwerm meeuwen
2010: De bijna ramp met een Royal Air Maroc Boeing 737 boven Haarlem
Oorzaak: een groep Canadese ganzen
1996: De Herculesramp in Eindhoven
34 doden. Oorzaak: een zwerm spreeuwen
Meer over luchtvaart en veiligheid
Het Laatste Nieuws: ‘Vliegtuigen zijn uitgerust met de nieuwste snufjes, maar tegen een zwerm meeuwen valt nog altijd niets te doen’
16 augustus 2019. Wereldwijd vinden elk jaar zo'n 21.000 botsingen plaats tussen vogels en vliegtuigen, al leidt niet elke ‘bird strike' tot directe schade, een noodlanding of - veel erger - een ongeluk. Maar goed ook, want hoe hoogtechnologisch de nieuwste vliegtuigen ook zijn, tegen een zwerm meeuwen in de lucht valt zo goed als niets te beginnen.
Het AD: ‘Twijfel veiligheid Schiphol: luchthaven neemt maatregelen’
30 oktober 2018. Lukt het eindelijk om Schiphol veiliger te maken? Na twee vernietigende rapporten houdt de Onderzoeksraad voor Veiligheid twijfels over de maatregelen die Schiphol nu zegt te nemen.
NOS: ‘Onderzoeksraad: veiligheid Schiphol ondergeschikt aan groei’
25 april 2018. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een gevoelige tik uitgedeeld op de vingers van Schiphol en het ministerie van Infrastructuur. Volgens de raad staat veiligheid nog altijd niet voorop.
Voorbeelden van birdstrikes
Onderstaande beelden geven een indruk van birdstrikes en de effecten ervan.
De impact van een gesimuleerde de Bird Strike: Engine Test
Huidige aanpak Birdstrike Schiphol
Hier is een link naar een video op de site van de Telegraaf waar je kunt zie wat Schiphol op dit moment doet om 'Birdstrike' te voorkomen.
In 2014 heeft Lelystad Airport een business case opgesteld, waarin de economische haalbaarheid wordt beoordeeld. Het ondernemingsplan kan je hier downloaden.
Kortgezegd is de conclusie van het business plan: 'De beoogde ontwikkeling van Lelystad Airport geeft Schiphol Group voldoende vertrouwen dat een, zij het op langere termijn, rendabele en levensvatbare luchthavenexploitatie mogelijk is, zelfs bij een gematigd groeiscenario'.
Business case blijkt niet-realistisch
Al in 2018 maakte SATL/HoogOverijssel gehakt van de business case. De business case blijkt matig onderbouwd en niet realistisch. De bezwaren zijn helder toegelicht door SATL/HoogOverijssel, lees er hier meer over.
Feit: Lelystad Airport zal vrijwel zeker nooit rendabel zijn
Mooie plannen op papier, maar de business case rammelt aan alle kanten. En één ding is duidelijk: het is vrijwel zeker dat Lelystad Airport nooit winstgevend zal worden. En dat betekent dat er jaarlijks (belasting)geld bijgelegd zal moeten worden, het gaat om miljoenen euro's per jaar. Dit is helaas geen onbekend verschijnsel, dit geldt ook voor een aantal andere regionale luchthavens in Nederland.
Voorkom de 'Sunc cost' denkfout
Sunk cost fallacy is een economisch principe en gaat over de denkfout die wordt gemaakt bij het blijven investeren als resultaat van investeringen uit het verleden. Het principe gaat over kosten die al zijn gemaakt en niet meer ongedaan te maken zijn. Bij het nemen van economische beslissingen dient men geen rekening te houden met deze sunc costs. Doet men dit wel - dan is dat een denkfout en stapt men in een bekende economische valkuil.
Het heet ook wel het Concorde-effect, naar het vliegtuig waar overheden miljarden in bleven investeren omdat er nu eenmaal al zoveel geld in zat, terwijl duidelijk was dat het nooit rendabel zou worden.
Meer over het sunc cost principe lees je hier
Een aantal feiten
- In de business case wordt uitgegaan van een investering van €90.000.000. Deze is daadwerkelijk €214.000.000 - and counting- (!). Opmerkelijk is dat niemand wist hoeveel Lelystad Airport in totaal heeft gekost. Totdat FTM het uitzocht.
- Lelystad Airport draait verlies, €8.000.000 verlies in 2020 en €9.000.000 verlies in 2019. Zie hiervoor ook het uitgebreide onderzoek van Follw The Money en de berichten van omroep Flevoland.
- Lelystad Airport zal nooit winstgevend worden. Er zal dus elk jaar (belasting)geld bij moeten, naar schatting €5-10.000.000 per jaar. Want het break-even punt ligt bij 16.000 vliegbewegingen obv een investering van 90 miljoen euro. Echter, de daadwerkelijke investering is intussen twee tot driemaal hoger. Bovendien is een vergunning aangevraagd voor 10.000 vliegbewegingen. Het break-even punt zal dus nooit behaald worden.
- Dat het heel aannemelijk is dat Lelystad Airport verliesgevend zal blijven, blijkt ook uit het gegeven dat er jaarlijks (belasting)geld bij moet bij andere regionale luchthavens zoals Eelde en Maastricht.
- De kosten voor het compenseren van woningbezitters voor waardedaling woning vanwege de laagvliegroutes, zijn buiten beschouwing gelaten. En dat is vreemd, want daar is veel over bekend. Onderzoek wijst uit dat de te verwachten schade voor woningeigenaren ligt tussen de €126.000.000 en 1.1 miljard, op het moment dat het besluit tot definitieve opening wordt genomen zullen naar verwachting ruim 13.000 mensen de procedure hierover starten; Lees meer
- De negatieve effecten op de Nederlandse recreatiesector zijn niet (?) meegenomen in de business case. Terwijl vele recreatie ondernemers onder de laagvliegroutes enorme schade zullen lijden. Onderzoek wijst uit dat de directe schade betrekking heeft op 900 ondernemers, samen goed voor 5.000 banen met zo’n €250.000.000 aan bestedingen.
- Opvallend: Parkeren blijkt het echte verdienmodel, ca. 25% van de te verwachten inkomsten. Bij 45.000 vliegbewegingen zijn zelfs 14.000 (!) parkeerplaatsen nodig en is de bijdrage vanuit parkeren begroot op maar liefst 33,4 miljoen euro per jaar. Niet echt een duurzame prikkel ... En om deze inkomsten te beschermen is een opmerkelijke afspraak met de gemeente Lelystad. Deze dient namelijk te voorkomen dat elders andere parkeerterreinen worden ontwikkeld.