Paul Laseur (BNR): ‘Lelystad Airport gaat nooit open’

31 augustus 2020

Paul Laseur, financieel journalist en columnist BNR

De hele column luisteren en lezen?

‘Lelystad Airport gaat nooit open’

Lelystad Airport gaat nooit open

Lelystad Airport was altijd al een beetje Maybe-stad Airport. Nu is het Lelystad Never-port geworden. Reeds vanaf de allereerste plannen werden wenselijkheid, nut en noodzaak van een vakantievliegveld in de polder vurig ter discussie gesteld. Door milieu-activisten, bewonersgroepen, door Brussel, door de oppositie in de Tweede Kamer.

 

Zelfs binnen de coalitie kunnen ze het niet goed eens worden. Niet voor niets werd de opening vier keer uitgesteld. En dat was allemaal nog vóór de uitbraak van COVID-19. Nà corona is het helemaal een no-brainer: Lelystad Airport komt er nooit. Alleen bestuurders en politici willen dat nog niet onder ogen zien.

Lelystad Airport had de politieke nalatenschap moeten worden van Cora van Nieuwenhuizen, de kroon op haar werk. Maar het zou pas echt van bestuurlijke moed getuigen wanneer ze resoluut de stekker eruit trekt. En met opgeheven hoofd wegloopt uit dit doodgeboren project. Omdat je het niet kunt maken om in een zinloos nieuw vliegveld te investeren, terwijl elders in de sector duizenden mensen hun baan kwijtraken.

Prettige maandag!

De hele column luisteren en lezen?

‘Lelystad Airport gaat nooit open’