Column: Bij Lelystad Airport wordt de leugen vanzelf de waarheid

16 maart 2020

Rob Berends, columnist bij De Gelderlander

Wil je de hele column lezen?

‘Bij Lelystad Airport wordt de leugen vanzelf de waarheid’

Klik hier.

Even waren we afgeleid. Was het nou moorkop of roomkop? Wat spookte Marco uit met zijn secretaresse en hoe erg was dat voor Leontine? Had Emile Ratelband gelijk toen hij zijn zoontje van 10 jaar ontvoerde of is hij een monster?

Dom. We hadden ons niet moeten laten afleiden en beter moeten opletten.

In de tussentijd waren ze er op het ministerie van Infrastructuur weer in geslaagd om nieuwe berekeningen over Lelystad Airport samen te stellen die aantoonden dat het vliegveld er probleemloos kan komen.

Ze kunnen in Gelderland, in Overijssel en in Friesland wel beweren dat ze last van vliegtuigen krijgen, maar dat is dus gewoonweg onzin. Bleek uit die berekeningen.

Er protesteer­den weleens wat mensen tegen, maar veel waren het er niet. En zo werd de leugen vanzelf de waarheid

Tegenwoordig zijn er meer mensen die wel opletten, en die ook nog kunnen rekenen. Die zitten bij actiegroepen tegen vliegveld Lelystad.

En zij ontdekten – alweer – dat de rekenmeesters van het ministerie alle trucs uit de kast hadden gehaald om de uitstoot van stikstof omlaag te rekenen.

Het is niks nieuws. Al zovele malen zijn de tegenstanders van vliegveld Lelystad in het pak genaaid. Het begon jaren geleden met Hans Alders die alle gedeputeerden en wethouders op onnavolgbare wijze het bos in had gestuurd. En waar het eindigt, en met wie, weet niemand.

Is Lelystad een incident? Nou nee, we zien hetzelfde rond de stort van afval in plassen, rond de kindertoeslagaffaire, bij het achterhouden van onwelgevallige rapporten.

Hoe graag we de overheid ook zouden vertrouwen, het wordt ons momenteel niet gemakkelijk gemaakt.

Wil je de hele column lezen?

‘Bij Lelystad Airport wordt de leugen vanzelf de waarheid’

Klik hier.