In deze crisis is Lelystad Airport het laatste dat we nodig hebben

9 december 2021

Ingezonden brief Trouw door Robert Tieskens, voorzitter Stichting Red de Veluwe

De hele brief lezen?

Klik hier: In deze crisis is Lelystad Airport het laatste dat we nodig hebben

In deze crisis is Lelystad Airport het laatste dat we nodig hebben

Wat gaat er gebeuren met Lelystad Airport? Niemand die het kan zeggen; nog niets er gelekt. Het enige dat we weten is wat er in de verkiezingsprogramma’s staat: ChristenUnie is tegen de opening; CDA en D66 weifelen en de VVD is ronduit voor.

Het kan dus nog alle kanten op, zelfs de goede. Dus is het de hoogste tijd om de weifelaars een handje te helpen, de CU een hart onder de riem te steken en de VVD, desnoods schoorvoetend, toch nog over de streep te trekken. En dat is natuurlijk de moeilijkste opgave.

In de optiek van de VVD moet Lelystad Airport open om daarmee het vliegverkeer van Schiphol met 10 procent te laten groeien, van maximaal 500.000 vliegbewegingen nu (voor alleen Schiphol) naar in totaal 545.000 straks (voor Schiphol en Lelystad samen).

Dat is goed voor de economie, zegt de VVD. En geredeneerd vanuit Schiphol is daar natuurlijk best wat voor te zeggen. Maar in de afweging van belangen waartoe de vier onderhandelingspartijen zijn veroordeeld, zou dit economisch argument zomaar wat minder zwaar kunnen wegen dan sommigen geneigd zijn te denken.

Dit vliegveld is een idioot project

Niet alleen is het idee voor een nieuwe luchthaven nogal onrealistisch tegen de achtergrond van de huidige coronaproblematiek, het is vooral achterhaald door de maatschappelijke ontwikkelingen ten aanzien van de drie grote politieke thema’s die het vliegvelddossier inmiddels volledig overvleugelen: klimaat, stikstof en vliegtuiglawaai.

De 10 procent groei die het gevolg is van de opening van Lelystad Airport betekent automatisch ook 10 procent groei van de CO2-uitstoot.

Alleen daarom al is dit vliegveld een idioot project. In een tijd waarin CO2-reductie zo ongeveer het belangrijkste onderwerp is op de politieke agenda – niet alleen van Nederland zelf, maar ook van de COP26 (VN Climate Conference Of the Parties) – kan de luchtvaartsector niet achterblijven en moet ook daar het gesprek gaan over minder uitstoot van CO2 en over hoe en wanneer dat is te realiseren. Bepaald geen gemakkelijk vraag; maar 45.000 vliegbewegingen erbij is echt niet het goede antwoord.

De stikstofproblematiek is de tweede reden dat Lelystad Airport niet open kan. De bouw en infrastructuur, waaronder ook het vliegveld, zitten op slot en de oplossing moet vooral komen van de uitkoop van boeren. Van de stikstofruimte die daarmee voorhanden komt, gaat in de plannen van de regering 30 procent naar natuurherstel. De overige 70 procent is bestemd voor het vlottrekken van de projecten die door de stikstofcrisis zijn komen stil te liggen.

Niemand wil de herrie van vliegtuigen boven zijn hoofd

Snel zal dat niet gaan. Omdat de uitkoop van de boeren vele jaren in beslag gaat nemen, komt ook de stikstofruimte slechts jaar voor jaar en beetje bij beetje ter beschikking. En welk project mag dan als eerste gebruikmaken van die vrijgekomen stikstofruimte? Staat Lelystad Airport daar dan vooraan in de rij? Dat zou een gotspe zijn: We hebben in Nederland geen behoefte aan een nieuw vliegveld, maar aan 1.000.000 huizen. Als het vliegveld in Lelystad al op de prioriteitenlijst moet staan, dan toch helemaal aan het eind.

Niemand wil de herrie van vliegtuigen boven zijn hoofd. Maar als Lelystad Airport haar poorten opent, gaat dat toch gebeuren. Zwolle krijgt dan haar eigen Buitenveldert en op de Veluwe verdwijnt de stilte die nu nog echt kan worden gehoord. Vliegtuigen van en naar Lelystad zullen, ook na de herziening van het luchtruim, laag over Nederland vliegen. Weliswaar hier en daar iets hoger dan oorspronkelijk gedacht, maar nog steeds veel te laag.

In 2017 hebben wij tevergeefs gepleit voor een minimumkruishoogte van 6000 meter. Nu dat kennelijk onmogelijk is – zelfs na herziening van het luchtruim – is onvermijdelijk de conclusie dat niet alleen klimaat en stikstof de opening van Lelystad Airport in de weg staan maar juist ook het vliegtuiglawaai. Houd dus dat vliegveld dicht. We willen minder CO2, minder stikstof en minder lawaai.