Opinie: De Kwestie: Lelystad Airport openen of afblazen?

De Telegraaf vroeg in juni 2021 SATL om haar opinie over Lelystad Airport voor de wekelijkse rubriek ‘De Kwestie’.

Dit was onze inbreng.

Behalve schadelijk, compleet overbodig

Voor Corona vlogen ieder jaar72 miljoen passagiers van en naar Schiphol. De 500.000 vluchten die daarvoor nodig waren, veroorzaakten in de wijde omgeving veel overlast en vervuiling. Ruim 35% van die passagiers zijn buitenlandse overstappers. Ze drinken misschien een kop koffie, rennen naar hun aansluitende vlucht en voegen niets toe aan de Nederlandse economie. Toch wil Schiphol maar blijven groeien. Maar waarom? Zonder al die overstappers kan Nederland toe met veel minder vluchten en hoeven geen secundaire vliegvelden met belastinggeld overeind te worden gehouden. En is een gloednieuwe luchthaven in Lelystad al helemaal overbodig.

Kunnen we dan nog wel op vakantie? Jazeker, Ook zonder verdere groei en nieuwe luchthaven kan elke Nederlander die dat wil, nog gewoon met het vliegtuig op vakantie. Het gaat maar om 8% van de Nederlanders die vaak vliegt. De meeste mensen houden het bij hooguit een tripje per jaar.

…..