CU

Verkiezingsprogramma ChristenUnie

Géén Lelystad Airport. Er gaat definitief een streep door de opening van het nieuwe Lelystad Airport. Het openen van een extra luchthaven voor vakantievluchten past niet bij de noodzaak om minder te vliegen. Eerdere publieke en private investeringen worden gecompenseerd. Er komt een gericht programma om de sociaaleconomische positie van Flevoland en de gemeente Lelystad te verbeteren en een ruimhartige compensatie die tenminste dezelfde economische waarde en hetzelfde arbeidsmarktpotentieel vertegenwoordigt.

  • En: Burgers krijgen de gelegenheid om besluiten op luchtvaartgebied aan te vechten bij de bestuursrechter, vergelijkbaar met het beroep tegen een bestemmingsplan. De bestuursrechter moet deze besluiten en de onderliggende stukken (waaronder milieueffectrapportages) volledig kunnen toetsen.

Lees hier alles

Wapenfeiten 2017-2020

Wat heeft ChristenUnie daadwerkelijk betekend voor de leefomgeving, veiligheid en gezondheid van burgers en omwonenden?

Veel oog voor zorgen van burgers over de schadelijke effecten van de laagvliegroutes.

Ondanks hoge druk vanuit coalitiegenoten VVD en CDA om opening Lelystad Airport erdoor te duwen, bleef ChristenUnie vasthouden aan het voeren van een zorgvuldig en correct proces.

Vele kritische Kamervragen over de kwaliteit van de MER, stikstofcalculaties en werkwijze van het ministerie van I&W.

Motie ingediend over ronde-tafelgesprek luchtvaart en gestemd tégen autome groei Lelystad Airport en vóór inzet burgerpanels luchtvaart.

Opmerkelijk: Minister Schouten van LNV (CU) heeft niets ondernomen om de ongeldige en niet-correcte PAS-melding van Lelystad Airport van de lijst met te legaliseren meldingen af te halen.

Kamerlid Bruins over Lelystad Airport (2019)

ChristenUnie: 4 sterren

ChristenUnie spreekt over een ‘dienstbare luchtvaart’ en is ondubbelzinnig duidelijk tégen verdere groei van de luchtvaart en tegen opening van een nieuw vliegveld Lelystad Airport. Inclusief een concreet alternatief voor Lelystad. Daarmee zijn ook de schadelijke laagvliegroutes van de baan. Ook positief is dat ChristenUnie de zwakke rechtspositie van burgers tav. de luchtvaart wil herstellen.

Daarom is een stem op de ChristenUnie zeker een VERSTANDIGE KEUZE!

Terug naar het overzicht.

#Stemhoger

ChristenUnie op 3e plek in de Kieswijzer Luchtvaart

88 /100 punten   plek 3 /10

De uitgebreide 'Kieswijzer Luchtvaart' beoordeelt politieke partijen op 8 punten uit het verkiezingsprogramma (oa. economie, groei, Lelystad Airport, bewoners en duurzaamheid).  Hoe sterker tègen groei van de luchtvaart, hoe meer punten. Maximaal 100 punten.

Uitgelicht: Kamerlid Eppo Bruins

@eppobruins

Schiphol is niet heilig, minimale overlast voor omwonenden is heilig.” 

  • Betrokken en ervaren Kamerlid, woordvoerder luchtvaart CU
  • Consequent, principieel, vasthoudend en met diepgaande dossierkennis
  • Kritisch op werkwijze regering tav Lelystad Airport
  • Open en toegankelijk voor burgers